IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ предупреди банките за още глоби заради свързаните с климата рискове

Санкциите се натрупват всеки ден и могат да достигнат до 5% от средния дневен приход на даден кредитор

18:27 | 04.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка активизира усилията си да подготви кредиторите за последиците от изменението на климата. Тя предупреди останалите банки във валутния съюз, че ги очакват още по-големи глоби, ако не се справят в достатъчна степен с бъдещите рискове, предава Bloomberg.

„Малка група от отклоняващите се от правилата е изправена пред периодични наказателни плащания, след като ЕЦБ установи, че все още им липсват основополагащи елементи за адекватно управление на рисковете, свързани с климата и природата“, заяви Франк Елдерсън, член на Изпълнителния съвет на финансовия регулатор.

ЕЦБ непрекъснато увеличава натиска върху банките, за да гарантира, че те могат да се справят със загуби, произтичащи от екстремни климатични условия. Въпреки че много финансови институции твърдят, че работят по въпроса, строгият подход на надзорния орган е основен източник на търкания с индустрията.

През юни Bloomberg съобщи, че кредиторите в еврозоната са изправени пред втора вълна от такива глоби. През май агенцията оповести информацията, че цели четири кредитора са изправени пред санкции, след като не са спазили сроковете, определени от ЕЦБ. Глобите се натрупват всеки ден и могат да достигнат до 5% от средния дневен приход на даден кредитор.

Базираният във Франкфурт паричен орган определя колко дни банките не са спазили изискванията и след това изчислява размера на санкцията, която трябва да бъде платена. Надзорният съвет на ЕЦБ все още ще трябва да провежда дискусии по темата, а кредиторите могат да обжалват наказанията.

„Новата вълна от потенциални глоби е свързана с искането на ЕЦБ, според което до края на миналата година банките трябваше ясно да включат свързаните с климата и природата рискове в своето управление, стратегия и управление на риска“, изтъкна Елдерсън. Банките са заплашени от санкции в тази насока, ако не успеят да изпълнят изискванията своевременно, добави той.

„ЕЦБ ще заплаши банките с още глоби, ако не спазят допълнителен срок за въвеждане на практики до края на тази година по отношение на разумното управление на климатичните рискове“, обясни още членът на Изпълнителния съвет.

„След това банките ще трябва да продължат да актуализират практиките си в съответствие с напредъка в наличието на данни, методологиите и законодателните и регулаторните изисквания. Те трябва да гарантират, че техните практики за управление на риска са и ще продължат да бъдат съизмерими с мащаба на заплахите, свързани с климата и природата“, добави Франк Елдерсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ironhorse
преди 35 секунди
Западна Европа трупа благосъстояние близо 600 г. , а зелените комунисти,затоплисти, глобалисти и *** ЛГБТИ, го профукаха за няма и 20 г.Хората в Западна Европа са безмозъчни ... скоро и по-бедни и от нас, които сме били под комунизъм 45 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 55 минути
Понякога е просто удивително до какви висоти може да достигне човешката глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още