IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелените амбиции на Европа отново стигат твърде далеч

Решението за отлагане на Европейския регламент относно обезлесяването може да създаде опасен прецедент за други климатични мерки

10:45 | 03.10.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа подготви плана си да ограничи обезлесяването в света преди три години, когато над сто световни лидери обещаха в рамките на климатичната конференция COP26 да спрат унищожаването на милиони хектари гори всяка година, пише Bloomberg.

Графикът беше агресивен, но както с много от зелените планове на Европейския съюз той се оказа непосилен за някои и в сряда блокът отстъпи пред призиви на страни като Бразилия и САЩ да забави темпото.

Решението за отлагане на целите за обезлесяване символизира свръхамбицията на блока, когато става въпрос да убеди света да последва зелените му стъпки. Това е резултатът от сблъсъка на амбициозните екологични цели със суровата реалност. Бизнесът заяви, че се нуждае от време и пари, за да се подготви за огромната промяна, която предвижда ЕС, същото поискаха и страните с бурно развиваща се икономика.

Търговия на стойност над 110 млрд. долара ще бъде засегната от Европейския регламент относно обезлесяването (EUDR), който цели да сложи край на изсичането на гори в резултат на ненаситната жажда на ЕС за стоки като кафе, какао, соя и говеждо месо.

Кой е най-застрашен от Европейския регламент относно обезлесяването? Карта: Bloomberg LP Кой е най-застрашен от Европейския регламент относно обезлесяването? Карта: Bloomberg LP

Промяната в графика от 12 месеца, която измести влизането в сила на регламента към края на 2025 г., беше приета след силен натиск от глобалните търговски партньори, доставчици на суровини и дори страни членки на ЕС, които го приеха преди по-малко от две години.

Но оттогава много неща се промениха и Зелената сделка в Европа стана по-предизвикателна от политическа и икономическа гледна точка.

Крайнодесните партии в Европа са във възход и призовават за по-малко бюрокрация и по-голямо внимание върху конкурентоспособността вместо върху зелени идеали. Фермери многократно излязоха на протест с тракторите си в Брюксел, за да изразят негодуванието си, че инфлацията след началото на войната на Русия в Украйна и прекомерните регулации ги притискат до ръба на фалита.

В световен план страните стават все по-критични към европейската намеса. Наред с правилата за обезлесяването ЕС е също в процес на налагане на мито върху въглеродно интензивни продукти като стоманата и цимента от страни с не толкова строги климатични правила и иска производството на опаковки извън границите му да отговаря на правилата в съюза.

„В действителност светът се нуждае от вероятно три до пет години, ако правителствата се заемат сериозно с този проблем“, казва Джейсън Клей, изпълнителен директор на Markets Institute към WWF. „ЕС отправи своето предупреждение и привлече вниманието на света, но сега трябва да даде известно време на останалите да задействат процеса“, допълва той.

Регулацията на ЕС срещу обезлесяването се превърна в основна кауза на хората, които твърдят, че съюзът създава твърде голяма бюрокрация за световните производители на суровини и на местните вносители. Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия, най-голямата група в парламента, заяви, че той се е превърнал в „бюрократично чудовище“.

По-малко от три месеца преди влизането в сила на регулациите Комисията все още не беше публикувала указания как операторите трябва да се съобразяват с правилата. Тя го направи в сряда едновременно с обявяването на отлагането.

Информационна система беше тествана миналата седмица, но все още има опасения дали тя ще работи гладко. Германски вносител на дървесина вече обеща да спре вноса от Китай заради опасения, че тя може да бъде подложена на строги проверки, а азиатската страна няма да предостави данни за геолокализация, за да помогне за съобразяването с новите стандарти.

Съгласно системата всяко зърно кафе, говеждо месо и дървени трупи наред със стоки като шоколад, гуми и книги, ще трябва да бъдат проследени за произхода им под угрозата от солени глоби. Развиващите се страни изразиха недоволство, че дребните земеделци няма да успеят да покажат, че се съобразяват с правилата.

Индонезия нарече системата „регулаторен империализъм“. Представители на ЕС отговориха, че точната локация на фермите лесно може да бъде проследена с телефон и не е „значително питане“.

„Държавите се нуждаят от указания как да се съобразят с правилата, както и възможности и финансиране, за да предприемат действия. Няма магическа формула, но има начин регулацията да работи за колкото се може повече хора“, коментира Памела Коук-Хамилтън, изпълнителен директор на Международния търговски център към ООН.

Силно недоволство изразиха САЩ и някои страни членки на ЕС. Един от проблемите е отлагането на планирана система за класиране и решение за класифициране на всички страни като „стандартен“ риск, дори такива без проблема с обезлесяването. Това ще означава още документация и проверки за всеки, включително например на американските производители на целулоза, ключов компонент в ежедневни стоки като пелени.

Повечето страни ще бъдат класифицирани като нискорискови, когато системата заработи догодина, съобщи Комисията.

Противоречието в сряда се вписва в послание на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от втория ѝ мандат. Фон дер Лайен, която е архитектът на Зелената сделка в последния ѝ мандат, направи завой и подкрепи бизнеса чрез прехода, като намали бюрокрацията на фона на повсеместните страхове от изтичане на капитали от региона.

Тя казва също, че иска да запази цялостните зелени планове, но екологичните групи са скептични. Те смятат, че отлагането е удар за надеждността на ЕС и се притесняват, че то създава опасен прецедент за други климатични мерки.

Отлагането е „фронтална атака срещу Зелената сделка“, коментира Ана Кавазини, евродепутат от групата на Зелените. „Сега трябва да се уверим, че то няма да отвори кутията на Пандора и че директивата няма да бъде отслабена“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 30 минути
До: гъбко *** = г-a-щ-u ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
гъбко
преди 38 минути
До: evlogi Има и друга поговорка : Без мокри *** раци се не хващат. Поговорки да искаш от нашият народ. Какво им е на електромобилите? В момента в Европа, общите разходи за притежаване на автомобил за четири години : закупуване, застраховки, поддръжка, зареждане при среден пробег от 30хил на година СА ПО-НИСКИ ЗА ЕЛЕКТРИЧКА ОТКОЛКОТО ЗА КОЛА С ДВГ. Хаха! Факт! Пак ще напиша, заветната маркировка (CE) на продуктите отваря много врати по света, но иска инвестиции и усилия. Свиквайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 час
Сладък е "зеленият хайвер", но не е за всеки. Печелят милиарди и трилиони новите Остап Бендеровци, които ни продават въздух по "сравнително честен начин". А всъщност ни будалкат безпардонно. Защото СО2 няма никакво отношение към глобалното затопляне, както и фреонът нямаше никакво отношение към озоновата дупка. Нищо лично, просто бизнес. И съкращаване на глуповатото и излишно население. Това и камелката го каза в прав текст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 1 час
Има една приказка, който много бърза, далеч не стига..Написаното в статията важи и за електромобилите и за тъй наречения енергиен преход и за сума други неща ...Когато прекалено натискаш газта, има голяма вероятност да предизвикаш изобилие от непредвидени обстоятелства,които да те провалят...Или както също се казва, вместо да изпишеш вежди, да извадиш очи...Предполагам,че и зеленият преход и налагането на електромобилите ще се случат, но далеч по-бавно, отколкото си представят много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още