IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай набира скорост и при производството на зелен водород

От МАЕ отчтат голямо разминаване между очакванията на властта и заявките на бизнеса по отношение на чистия водород

20:00 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните 12 месеца броят на проектите за производство на чист водород, достигнали до крайно инвестиционно решение, се е удвоил, сочи годишният доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за развитието на сектора. През този период около 40% от целия заявен и достигнал до тази финална фаза на развитие производствен капацитет (общо 6 гигавата), са в Китай.

Общо одобрените проекти за зелен водород са с капацитет от 20 гигавата.

От МАЕ коментират, че Китай има добра експертиза и разработени технологии за производство на чиста енергия, включително и електролизьори. В страната са разполжени 60% от капацитета за производство на електролизьори.

Предизвикателствата пред производителите на водород

Заявките за капацитет се увеличават, което подсказва, че има инвеститорски интерес. Реално инсталиринаните електролизьори и обемите на производството на зелен водород обаче все още остават ниски, се казва още в доклада. Според анализаторите на МАЕ в сектора съвсем явно изчакват да видят каква ще бъде политиката на правителствата в тази насока, защото има огромно разминаване между целите на политиците и заявките от потребителите.

Оценките показват, че националните цели са за производството на 43 млн. тона чист въглерод годишно до 2030 г., а заявките на бизнеса за този период в момента са 11 млн. тона годишно.

Така производителите са изправени и пред несигурността около търсенето, и пред неясните регулации и дали ще има субсидии или друга подкрепа, каквато получиха и другите зелени проекти в началото на своето развитие.

От МАЕ препоръчват политики за стимулиране на търсенето, които ще подкрепят и развитието на проектите за производството на водород с ниски въглеродни емисии, който е сочен като едно от решенията за тежката индустрия или в транспорта, където електрификацията не може да осигури нужната енергия.

В някои държави има предприети частични мерки за насърчаване на търсенето на водород, като например договори за разлика (тоест с покриване на разликата между пазарната и договорената цена на водорода). Но това не е достатъчно, за да бъдат покрити целите за климата.

Производителите на водород още търсят евтината технология

Високите разходи за производството на нискоемисионен водород също са голямо предизвикателство за производителите. Засега секторът още не е открил технологията, която да намали тези разходи. От МАЕ обаче са оптимисти, че при по-масовото навлизане на водорода производителите ще могат да записват икономии от мащаба и така да има икономически смисъл от дейноста им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още