IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще заложи на собствен план за климата, който да не пречи на икономиката

Страната има потенциал да пести 20-30% от енергията, която потребява, смята зам.-министърът на енергетиката

18:33 | 27.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия ще има собствен план за ограничаване на климатичните промени, ялтернатива на западните цели, става ясно от коментар на зам.-министъра на енергетиката Павел Сокорин по време на Енергийната седмица, която се провежда в Москва."В нашия план ще обърнем внимание на мерки, които не оказват съществено влияние върху нашия потенциал за развитие", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Сокорин обясни още, че планът ще насърчи използването на природен газ и ядрена енергетика. Според него най-добрият потенциал за ограничаване на климатичните промени има енергийната ефективност.

Русия има потенциал да пести 20-30% от енергията, която потребява - това е конструктивен начин за намаляване на емисиите, сочат изчисленията на зам.-министъра. "И не покрива всичко с вятърни турбини и соларни панели", коментира още той.

Друга мярка, определяна като "реалистична" от Сокорин, е използването на възможностите за производство на чиста енергия, които Русия притежава - природен газ, развитие на ядрената енергетика и хидроенергетиката.

Ройтрес припомня, че от години Русия заявява, че използването на природен газ е напълно съвместимо с целите за климата. Подобна беше и позицията на Европейската комисия при разработването на зелените цели - в документите като "мост" на енергийния преход бяха посочени и природния газ, и ядрената енергетика.

Страните от ЕС обаче нямат газови залежи (за разлика от Русия) и трябва да разчитат на вноса на природен газ. След войната в Украйна и последвалата енергийна криза стана ясно, че това може и да не е устойчиво решение. В момента общността е разделена по отношение на ядрената енергетика - част от членовете, водени от Франция, настояват, че това е начинът за ограничаване на въглеродните емисии, но в други държави, сред които и Германия, настояват, че ядрени централи се изграждат бавно и са прекалено скъпи, затова те не могат да бъдат решение и трябва да се обърне внимание на възобновяемите енергийни източници, сочени и като "собствени енергийни ресурси".

В последните години учените започнаха да обръщат внимание и на емисиите метан, който е по-токсичен за атмосферата от въглеродния диоксид, но досега не се обръщаше сериозно внимание, защото се разгражда по-бързо. Според оценки на еколози обаче ограничаването на метана също може да е бърз отговор на климатичните промени.

Метанът се отделя при добива на природен газ или въглища и емисиите от него също би трябвало да се вземе предвид при оценката на потенциала на природния газ като част от климатичните цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 час
Ще заложат на план "Хич не ни пука за климата!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още