IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 40% от регионите, градовете и компаниите нямат цели за намаляване на емисиите

Коста Рика, Volvo и Alphabet се сочат като примери за "добри практики" при изпълнението на ангажименти за нулеви нетни емисии

06:45 | 24.09.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 40% от големите компании, градове и региони в света все още не са си поставили цели за намаляване на емисиите на парникови газове, сочи своеобразна годишна "равносметка" на глобалния напредък в борбата с изменението на климата, съобщи Ройтерс.

Въпреки че от миналата година насам все повече правителства и предприятия са поели ангажименти за нулеви емисии, тяхното внимание е било допълнително отклонено от войни, избори и икономически предизвикателства, което е довело до значителен "пропуск в ангажиментите", посочват от Net Zero Tracker, коалиция от изследователски групи към Оксфордския университет.

Докато страните се подготвят да представят на ООН нови климатични цели за 2035 г., политиците и управителните съвети на компаниите не успяват да превърнат дългосрочните цели в конкретни действия, а плановете за преход все още не са достатъчно издържани и подробни, твърдят изследователите.

"Общата тема на този доклад е постоянната липса на цялостност във всички области", казва Джон Ланг, който ръководи отдела за проучвания в областта на енергетиката и климата на Net Zero Tracker.

В доклада са разгледани ангажименти и планове за постигане на нулеви нетни емисии на 198 държави, 706 поднационални региона, 1186 града и близо 2000 публични компании.

1750 от общо над 4000 държави, региони, градове и компании са поели официални ангажименти за нулеви нетни емисии, а близо 1700 не са си поставили никакви цели.

Сред публичните компании малко под 60% са си поставили цели за т. нар. "нетна нула" (net zero), което е с 23% повече в сравнение с миналогодишния доклад, като значително са се увеличили ангажиментите в Азия.

Общият брой на компаниите, които не са си поставили цели по отношение на емисиите, е намалял до 495 от 734 през миналата година. Сред тях са производителите на електромобили Tesla и BYD, Nintendo и Berkshire Hathaway, се казва в доклада на Net Zero Tracker.

В доклада се посочват Коста Рика, Volvo и собственикът на Google Alphabet като примери за "добри практики", когато става въпрос за изпълнение на ангажименти за нулеви нетни емисии.

Въпреки това само 5% от регионите, градовете и компаниите отговарят на всички критерии на Net Zero Tracker за "устойчивост", които включват наличието на подробни планове за постепенно премахване на изкопаемите горива, се казва в доклада.

Около половината от регионите, градовете и компаниите нямат цели за парниковите газове, различни от въглероден диоксид, като например метан, а много от фирмите не са отчели емисиите по цялата си верига за създаване на стойност или не са изяснили до каква степен ще разчитат на компенсации за постигане на целите.

148 държави, обхващащи 88% от общото население на света, са поели ангажименти за нулеви нетни емисии, като сред изключенията са Мексико, Иран и Азербайджан, домакин на преговорите за климата COP29 през ноември, се посочва още в доклада.

"Има известен добър напредък, но се нуждаем от много повече", коментира бившият канадски министър на околната среда Катрин Маккена, която председателства експертната група на ООН по ангажиментите за нулеви емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 дни
Предполагам,че до 2050 година ще сведа до нула емисиите си на въглероден двуокис и метан. Да живей борбата с климатичните промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още