IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едва половината от корпоративните лидери по света са оптимисти за целите за климата до 2030 г.

Близо 70% от изпълнителните директори изтъкват, че са сменили езика, който използват, когато обсъждат своите ESG стратегии

20:45 | 19.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Половината от главните изпълнителни директори в световен мащаб не са сигурни в способността на своята компания относно постигането на целите за въглеродна неутралност (net zero) за 2030 г., показва проучване на консултантската фирма KPMG сред корпоративните лидери.

Само 51% от анкетираните 1325 бизнес лидери заявяват, че са уверени, че ще постигнат целите си за 2030 г., съобщава Sustainable Views.

Липсата на увереност сред главните изпълнителни директори в краткосрочните цели на техните компании ще доведе до дисбаланс в плановете през следващите пет години, изтъква Ричард Андрюс, ръководител на отдела за ESG планиране в KPMG.

Проучването включва лидери от 11 пазара (Австралия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Испания, Великобритания и САЩ).

Когато са помолени да идентифицират бариерите пред техните екологични амбиции, трудността в декарбонизирането на веригите на доставки е посочена като водеща пречка за 30 процента от изпълнителните директори, докато други 16% изтъкват липсата на подходяща технология за събиране и анализ на данни.

Въпреки тези предизвикателства, изпълнителните директори признават, че има ползи от предприемането на действия за декарбонизация.

Почти една четвърт (24 процента) от респондентите казват, че основният недостатък от неуспеха да отговорят на очакванията за ESG критериите е осигуряването на предимство на техните конкуренти, докато 21 на сто изтъкват „заплахата за собствения им мандат”, а 16% виждат „предизвикателства при наемане на персонал“.

Поради тези рискове компаниите са отворени за действия по отношение на устойчивостта. Общо 76 на сто от главните изпълнителни директори заявяват, че биха били „склонни да се откажат от печеливша част от бизнеса, която вреди на репутацията им“, а 68 на сто посочват, че биха „заели позиция по политически или социално спорен въпрос, дори ако бордът изрази опасения, че правят това“.

Независимо от това, две трети от изпълнителните директори изтъкват, че „не са готови да издържат на потенциалния контрол и очакванията на акционерите, когато става въпрос за ESG“.

По-младите лидери демонстрират по-голяма увереност в управлението на контрола от по-възрастните си колеги.

Анкета на KPMG сред изпълнителните директори в 11 развити икономики. Графика: Sustainable Views Анкета на KPMG сред изпълнителните директори в 11 развити икономики. Графика: Sustainable Views

Главните изпълнителни директори променят езика, свързан с ESG

Проучването на KPMG също така установи, че бизнес лидерите променят езика, който техните компании използват, за да говорят за ESG политиките поради „отрицателната реакция в някои среди“, свързана с акронима.

В световен мащаб 69 процента от изпълнителните директори признават, че правят това в сравнение с 36  на сто от запитването през 2023 г.

Андрюс твърди, че промяната в езика „сигнализира за тенденция [компаниите] да стават по-конкретни за всеки аспект на акронима“.

„Вместо да използваме общия термин на ESG, започваме да виждаме повече разговори за практическите въпроси, по които те трябва да действат: като декарбонизиране на бизнеса, постигане на климатичните цели, оценка на въздействието върху природата и биоразнообразието и насочване към различни социални мерки“, коментира той пред Sustainable Views.

Общо 28 процента от главните изпълнителни директори казват, че са направили промени в своята ESG стратегия през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 седмица
"неуспеха да отговорят на очакванията за ESG критериите ...виждат предизвикателства при наемане на персонал" АМи няма как да замениш работещи, ефективни позиции с нигери и транцвецтитове - просто стискай зъби и наемай адекватни хора, и се надявай да ти размине ЕЙЕСЖИ КАНСЕЛИРАНЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 седмица
"лидерите променят езика, който техните компании използват, за да говорят за ESG политиките" - ЕСИЖИ политики - иначе казано, насилствено налагане да слагаш нигери, трансове, да назначаваш по пол и по сексуални извращения, да купуваш зелен хайвер, ако не искаш да те CANCEL-нат на високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още