IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Силната фрагментация в управлението на водите е причина за водната криза

Склонността на хората да си плащат водата ще се увеличи, ако видят реални резултати от действията на техните ВиК оператори, коментира инж. Добромир Симидчиев

23:00 | 19.09.24 г. 3

По-добро управление на водите в България може да се постигне не толкова със смяна на остарялата ВиК мрежа, а с опростяване на модела на сектора с по-малко замесени институции. Основна причина за водната криза в България е силната фрагментация в управлението на водите, където се намесени общински и държавни администрации, ВиК оператори, регулатори, собственици и клиенти. Като се добавят други сектори като енергетика или напояване, се получава много сложна смесица от институции. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria инж. Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, изпълнителен директор на „Хидролиа“ АД.

Според него в момента ВиК операторите не могат да се справят сами. „Те могат, ако си управляват дружествата, или бъдат оставени да си управляват дружествата правилно“, заяви той и отбеляза, че сега им пречи цялата форма на управление – ВиК са публични дружества, които се управляват от публични органи – част от тях се прехвърлиха към ВиК холдинга, част от тях са все още към Министерство на регионалното развитие и благоустройство, част от тях са общински.

„Това са публични дружества, които са супер силно зависими от политиката и от местните силни фигури на деня. Ако някой ВиК оператор реши да си стъпи в ролята и да каже "искам да съкратя 20% и да вдигна заплатите има огромна съпротива, защото тези 20% са познати или приятели на някой, назначени под натиск при предния управител"“, коментира инж. Симидчиев.

По думите му огромните загуби на вода, които могат да достигнат до над 80%, показват не само колко се губи или краде от ВиК мрежата, но и цялостното неразбиране на ВиК оператора за неговата мрежа. Той е категоричен, че въпросът за намаляването на загубите не е технически, а предимно организационен. И отбеляза, че ВиК мрежата е амортизирана, но боренето на загубите се води чрез множество мерки, като физическата подмяна на тръби е едно от последните нужни действия.

„Преди това може да се зонира мрежата, да се намалят кражбите на вода, да се определят конкретни критични участъци от мрежата, да се намали времето за реакция при авария. Това са организационни решения“, обясни Симидчиев.

Той очаква склонността на хората да си плащат водата да се увеличи, ако те видят реални резултати от действията на техните ВиК оператори. Експертът се надява да се направи дългосрочна стратегия за справяне със загубите, която да е независима от политиката. И е убеден, че най-добре могат да я направят ВиК операторите. „Ако те го направят, цената на водата ще остане по назад“, прогнозира инж. Симидчиев.

Как България да използва рационално водния си ресурс? Какви краткосрочни мерки могат да се предприемат за борба с безводието? Колко големи са кражбите във ВиК мрежата? Защо цената на водата в Североизточна България вече гони европейски нива може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Шматарок
преди 6 дни
неее..глобалното затопляне и ЕС са виновни, както и цените на фондовата борса в Африка...Ние сме само потърпевши, многострадални.Реките ни изчезнаха под дебита на фабриките, два облака като минат не може да ги извалим, град като ни удари се чудим от къде е дошъл, всеки втори бизнесмен точи язовири като собствени, мелиоративнит съоражения са на скрап...За всичко това са виновни другите, както и атмосферното налягане най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
grainis
преди 1 седмица
Във всеки един момент над Софийското Поле има 18 милиона тона вода във вид на водни пари - които могат да бъдат кондензирани, филтрирани и ползвани за напояване, за промишлени, комунални или битови нужди, на почти нулева себестойност. Нема язовири, нема тръбопроводи, помпени станции и заебавки. Нема корупция и дебели депутацки шкембета. https://news.mit.edu/2017/MOF-device-harvests-fresh-water-from-air-0414
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още