IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каква е ролята на българските учени в борбата с климатичните промени

Науката подпомага политическите решения за опазването на околната среда, каза доц. д-р Марина Стефанова

11:47 | 19.09.24 г. 7
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България и българските учени са добре позиционирани в сферата на устойчиви решения в борбата с климатичните промени. Но за да станем лидер в тази сфера, ще е нужна подкрепа от държавата - Министерство на околната среда и водите и Министерство на образованието. Това каза доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан по устойчивост на Стопанския факултет към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Чиста енергия“ Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът подчерта, че науката има изключително важна роля за борбата срещу климатичните проблеми, тъй като тя подпомага политиците в сфери като икономиката и опазването на околната среда да взимат решения, базирани на научни факти.

„Целта на науката е да изследва важни за обществото и икономиката теми, за да бъде работата й в полза на гражданите, общините, централната администрация и бизнеса. Не бива да подценяваме и ролята на науката да мотивира млади изследователи, а темата за климатичните промени е още недоразвита и дава много възможности за кариерна реализация“, каза доц. д-р Стефанова.

Тя коментира домакинството на България на сесията на Междуправителствена експертна група по климатични промени (IPCC).

По думите й това има изключително голямо значение, тъй като е една от най-престижните организации в помощ на международната политическа общност за взимане на решения.

„Дълги години България не участваше в този форум и това ограничаваше възможността страната ни да взима решения, базирани на актуални научни данни. Сега българските учени имат възможност да продължат да работят по тази тема и да почерпят опит от един от най-авторитетните източници в тази сфера“, коментира събеседникът. 

Доц. д-р Марина Стефанова посочи, че в сесията са участвали и много представители на бизнеса. А България е била представена пред международната климатична общност.

„IPCC сесията в България имаше няколко цели, но основните бяха ограничаване въздействието на климатичните промени и адаптиране на обществото към тях. За да постигнат учените консенсус в тази сфера, това изисква постоянна работа. Това е и една от основните функции на IPCC – да изгради научен консенсус в сферата на климатичните промени“, заяви гостът в предаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Чиста енергия“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 1 седмица
До: cyclop цялата световна научна общност е в потрес от критиката на един форумен нобелов лауреат! :D:D Започнало е трескаво натамъняване на научните данни, зада съвпаднат с най новите идеи от плоскоземните сайтове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
"Това е и една от основните функции на IPCC да изгради научен консенсус в сферата на климатичните промени" - А точно казано е - да изманипулира и имитира "научен консенсус", като игнорира и цензурира всеки учен, който се отклонява от официално зададената посока на "научните резултати" и като укрие и изманипулира всеки данни, които противоречат на предварително зададения "консенсус".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 1 седмица
Ще се уредят сега и нашите учени, за една торбичка сол, да обикалят и да ръсят против крокодили. "Науката подпомага политическите решения" в смисъл, натъкмява и съчинява, за да излезе добре за пропагандичката? Като с фалшивите ваксини? Помните ли "науката" как подпомагаше? И никога нямаше да оцелеем без фалшивите ваксини? И естественият имунитет не ставаше за нищо, само фалшиви ваксини можеха да ни опазят от кови? Сега по същият начин ни лъжат, съчиняват и натъкмяват "науката" за клаймътченча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
До: 0pk сефте чувам че някой се опитва да променя климата, въпреки че 90те се носеше слух как ватниццците имали такова оръжие, което си беше поредната им измислица, но явно някой е повярвал... както вярва че пуууткин е тръгнал на 3дневна освободителна война....иначе днес си излезнал с голямата фантазия, да не кажа лъжи.. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 1 седмица
Озоновата дупка се затвори окончателно и отпадна като кауза, a глобалното затопляне се отмени. Най-накрая зелените зелки проумяха, че климата никога няма да спре да се променя, затова борбата с климатичните промени няма да има край, гарантирайки стабилни доходи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 седмица
Борбата с климатичните промени? Нещо като борбата с ветрените мелници. Само дето от тази "борба" падат милиарди, а трепането на доббичетатата (говвведатта, демек) няма как да повлияе на циклите на активност на Слънцето. То никой и не очаква, че ще има някакъв резултат, освен бадева смъкнатите милиарди. Ето и наште учЕни се наредиха на трапезата със "зеления хайвер". Е, лошо ли им е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още