IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавите субсидират вредни за околната среда дейности за поне 2,6 трлн. долара годишно

Много правителства не са наясно с истинската степен на вредните за околната среда субсидии, според нов доклад

13:16 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителствата по света продължават да субсидират дейности и индустрии, които влошават климатичните промени, увеличават глобалното затопляне и разрушават природата, според анализ на организацията Earth Track, цитиран от британския в. Guardian.

Подкрепата се изчислява на поне 2,6 трлн. долара годишно, като се предоставя под формата на данъчни облекчения, субсидии и други разходи, които работят срещу целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Държавите предоставят директна подкрепа за сектори, които са отговорни за изсичане на гори, замърсяване на води и консумират изкопаеми горива. Сред примерите, посочени в доклада, са субсидии за големи плавателни съдове, които насърчават свръхриболов, субсидии за петрол, синтетични торове и монокултурно земеделие.

В сравнение с 2022 г. субсидиите, които вредят на околната среда, нарастват с над 800 млрд. долара (500 млрд. долара след отчитане на инфлацията). Основен двигател на увеличението е войната в Украйна, последствията от която сериозно подкрепят ръста на субсидиите за изкопаеми горива.

Кристиана Фигуерес, която беше ръководител в ООН по климатичните промени по време на преговорите за Парижкото споразумение, коментира, че вредните за околната среда субсидии са екзистенциален проблем и правителствата спешно трябва да осигурят съгласуваност на политиките си.

„Две години след подписването на знаковия план за биологичното разнообразие ние продължаваме да финансираме собственото си изчезване, като излагаме хората и нашата устойчивост на огромен риск“, посочва тя.

Авторите на доклада, които са сред водещите експерти по субсидиите, казват, че значителна част от посочените 2,6 трлн. долара – които се равняват на около 2,5% от глобалния БВП, може да се пренасочи за политики, които са от полза за хората и природата. Почти всички правителства по света обещаха да направят това като част от споразумението на ООН за биоразнообразието Кунмин-Монреал на COP 15 от декември 2022 г.

Авторите на доклада допускат, че оценката им може да е подценена заради лошото качество на наличните данни за субсидиите. Много правителства не са наясно с истинската степен на вредните за околната среда субсидии, въпреки че обещаха да ги идентифицират до 2025 г. Единствено в Бразилия и Нидерландия се работи реално за по-доброто им разбиране, казват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още