IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Shein е сред най-големите замърсители в света на модата

Очаква се до 2050 г. Temu да отдели 1 млрд. тона отпадък под формата на опаковки, каза Иван Люцканов

10:10 | 17.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Текстилната индустрия е вторият по големина потребител на вода след земеделието. Около една десета от глобалните въглеродни емисии са свързани с тази индустрия. Това каза Иван Люцканов, представител на Българска асоциация „Кръгов текстил“, в предаването Made in Geeen на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му текстилната индустрия има по-голям екологичен отпечатък от водния и въздушния транспорт взети заедно.

Люцканов коментира възхода на китайските онлайн платформи Shein и Temu, които вече са минали по оборот и мащаб най-големите брандове за бърза мода като Zara и H&M.

По актуални данни Shein прави около 30 млрд. долара на година, а Temu – около 15 млрд. долара, каза той. По думите на Люцканов те използват въздушен транспорт за пратките си, а той произвежда много повече въглеродни емисии от корабния транспорт.

„Има го и проблемът с опаковките. При сегашните си темпове на растеж Temu ще отдели 1 млрд. тона отпадък под формата на опаковки до 2050 г. През последната година са отделени 17 млн. тона въглеродни емисии от тяхното производство, което се равнява на 4 въглищни централи“, каза той.

В общия им обем материали, използвани за продукцията, 76% са полиестер, допълни Люцканов.

Той подчерта, че Shein в момента е сред най-големите замърсители в света на модата. Според различни проучвания много голям дял от дрехите на тези платформи използват химикали, опасни за здравето, отбеляза Люцканов.

Според него възходът на тези платформи е способстван от това, че нарушават или избягват правилата. Той даде пример с безмитния внос в ЕС на стоки от трети страни на стойност по-ниска от 150 евро.

На практика в момента облагодетелстваме търговци на дребно от трети страни за сметка на европейски търговци на едро, каза Люцканов.  

Оформя се консенсус за затягане на мерките за внос в Европейския съюз от трети страни, допълни той.

Според него методите за справяне със свръхбързата мода изискват по-сериозно прилагане на регулациите и осъзнаване от страна на потребителите какви са вредите от нея.

Той посочи, че в България всяка година се изхвърлят 100 хил. тона дрехи и битов текстил, като голяма част от него не се рециклират, а попадат на сметища.

Съществен дял от нашите данъци и такси отиват за изхвърлянето на дрехите, които отиват на боклука, каза Люцканов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Made in Green може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 20 минути
Момчето налива вода в неговата си мелничка и се опитва да си лекува неговия си мазол, защото чепикът го стяга на конкретно място - нова дреха от Shein може да се купи по-евтино от техните боклучарници за дрехи втора употреба. Разбира се, опитва се да играе мача от средата на второто полувреме и дума няма да обели за причините, *развитият свят* да бие всяка година собствените си рекорди по изхвърлени годни дрехи, храни и битова техника, но да продължава да се бори за повишаване на потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 час
АДЖЕНДИЧКАТА е - първо до седем части от облекло НА ГОДИНА - а после ПО ТРИ НОВИ ЧАСТИ ОТ ОБЛЕКЛО НА ГОДИНА - дремкай, стадо. Сега щели да спрат евтините дрехи от Китай... Ами после откъде дрехи? Ще си ги произвеждаме? Ама внезапно една тениска ще стане 50 лв, 100 лв. Едни дънки 300-400 лв. "Евтините", не че сега няма дънки по 300 лв... Но малко по малко, всички ще направят толкова. "Регулации" и производителя на дрехи ще плаща по ХХХ лв ЕКОТАКСА на брой дреха. Всичко е измислено и се движи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 1 час
"По думите на Люцканов те използват въздушен транспорт за пратките си, а той произвежда много повече въглеродни емисии от корабния транспорт." Тоя многознаещ лицемер какво ще каже за частните самолети на чакалите от Брюксел или на отделните "елите " които ползват самолетите за свое удоволствие или те не замърсяват само Китайските ли замърсяват . ? Човек колко трябва да е елементарен за да повярва на тези мало..умници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още