IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София си поставя цел да намали парниковите емисии с 80%

Договорът за климатична неутралност включва над 30 мерки на стойност на д 800 млн. евро.

16:14 | 13.09.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

До 2030 г. да бъдат намалени парниковите емисии на София с 80% от нивата през 2022 г., предвижда Договорът за климатична неуталност, подписан от столичния кмет Васил Терзиев с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди.

Планът включва над 30 мерки на стойност над 800 млн. евро, които да бъдат реализирани в следващите години, стана ясно от думите на кмета на София, цитиран от БТА.

Най-големият фокус за нас ще бъдат секторите, които допринасят най-много за емисиите, каза Терзиев по време на пресконференция след подписването. Ще бъдат положени усилия за подобряване и модернизация на транспортния сектор, така че да се създадат условия до 2035 г. до 80% от пътуванията в града да се осъществяват с градския транспорт.

Друг фокус е строителният сектор, като редица инициативи ще подпомагат намаляването на въглеродните емисии там и подобряването на системата за отпадъци.

Всичко, което ще бъде постигнато като политики, ще помогне София да бъде хубав, зелен град с високо качество на живот, който ще даде своя принос в борбата с климатичните промени, каза Терзиев.

Според него това ще има добър икономически ефект върху гражданите и върху бизнеса.

Подписването на Договора за климатична неутралност на София като един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града в рамките на проекта Net Zero Cities беше одобрено вчера от  Столичния общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Diskesuper
преди 15 минути
Всичко Мара втасала........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 1 час
Почва се с насилственото налагане на измамата. "да се създадат условия до 2035 г. до 80% от пътуванията в града да се осъществяват с градския транспорт." И как ще се "създадат"? Като НАСИЛВАТ хората посредством такси и глоби и емисионни измишльотини да не могат да си карат автомобилите. Вие въобще може ли да проумеете какво означава "да бъдат намалени парниковите емисии на София с 80%"!! Означава всичко да спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още