IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализ: Трилиони долари банково финансиране на изкопаемите горива се покриват

Кредиторите използват непрозрачни финансови центрове в няколко страни, за да прикрият паричните потоци, насочени към замърсяващи индустрии

21:43 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трилиони долари банково финансиране, насочено към компании за изкопаеми горива, минават през непрозрачни финансови центрове в няколко страни, включително Нидерландия, съобщава Ройтерс, цитирайки нов анализ на Tax Justice Network.

Проучването на организацията, която води кампании срещу т.нар. данъчни убежища, подчертава липсата на прозрачност във финансирането на енергийните компании.

Докладът изследва синдикирано финансиране от 60 глобални банки на стойност 6,9 трлн. долара към компании за изкопаеми горива, като въгледобивни или транспортни фирми, между 2016 г. и 2023 г., включително заеми, кредитни линии и облигации.

„Алармираме банки и компании за изкопаеми горива, които използват подвеждащи зелени маркетингови кампании, за да скрият колко пари наистина влагат в изкопаемите горива“, изтъква Франциска Магер, един от авторите на доклада.

Нидерландия въведе реформи, за да се опита да се дистанцира от имиджа си на канал за парични потоци към страни с много ниски данъци.

Говорител на холандското финансово министерство каза, че то засилва амбициите си за борбата с избягването на данъци, насочвайки се към паричните потоци през страната и противопоставяйки се на „злоупотребяващите структури“, което води до намаляване на парите, отиващи към държави с ниски данъци.

Синдикираното финансиране, подчертано в проучването, представлява малка част от общия банков кредит за индустрията за изкопаеми горива, като авторите на проучването посочват, че то показва как се покрива пълния размер на финансирането за изкопаеми горива.

Големите банки са подложени на нарастващ натиск от страна на инвеститори и екоактивисти да увеличат съкращенията на финансирането за изкопаеми горива.

Европейската служба за наблюдение на изменението на климата обяви миналата седмица, че светът е записал най-горещото си лято в северното полукълбо от началото на водене на статистиката, като екстремните метеорологични условия ще зачестят, ако страните не намалят емисиите, които затоплят планетата.

Емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за изменението на климата.

Много климатични активисти междувременно критикуват големите инвеститори, които продължават да влагат милиарди долари в петролната, газовата и въглищната промишленост. Това възпрепятства навременното загърбване на изкопаемите горива с цел ограничаване на глобалното затопляне.

Финансово изследване на екологичната организация Urgewald показва, че тези инвеститори притежават облигации и акции на стойност 4,3 трлн. долара в компании, които са активни в индустриите на въглеводородите. Почти две трети от тези инвестиции идват от американски компании, показва проучването.

Инвеститори и мениджъри на активи от 10 държави са отговорни за 91% от институционалните инвестиции в индустрията за изкопаеми горива. На първо място са САЩ с 2,8 трлн. долара, следвани от Канада с 254 млрд. долара, Япония със 168 млрд. долара, Великобритания със 152 млрд. долара, Индия със 115 млрд. долара, Китай с 87 млрд. долара, Норвегия с 86 млрд. долара, Швейцария с 80 млрд. долара, Франция със 71 млрд. долара и Германия със 70 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още