IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ограничението върху износа на боклук от ЕС вкарва блока във война

Чужди бизнеси в изключително доходоносната търговия с отпадъци се противопоставят на решението

09:00 | 15.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европа вече няма да пуска боклука си за продажба и търговските ѝ партньори не са доволни, пише за Politico Мариане Грос.

Отдавна обвиняван, че праща отпадъците си в по-бедните страни, вместо да се справи с него, Европейският съюз тази година реши да ограничи превозите на отпадъци, предотвратявайки изпращането на определени материали като пластмаси или химикали в страни, които не могат да ги третират правилно.

От ядосани рециклиращи компании в Турция до търговци на употребявани стоки в Скандинавските страни, бизнесите в изключително доходоносната търговия с отпадъци се противопоставят на решението на блока, че някои неща не си струва да се продават.

Техният аргумент? Новите правила са объркващи, ще навредят на местните индустрии, които разчитат на внос, и на моменти дори застрашават човешките права.

За Брюксел обаче законът е в основата на постигането на зелените му амбиции. Средностатистическият европеец генерира около 4,8 метрични тона отпадъци всяка година - от картон, пластмаси и стъкло до медицински консумативи, електроника, мебели и дрехи. Това е приблизително еквивалентно на теглото на слон - и голяма част от боклука се озовава в чужбина.

Макар че над 90 процента от отпадъците в ЕС се третират на местно ниво, милиони тонове – над 35 през 2023 г. – се изпращат в чужбина за обработка или рециклиране, цифра, която се е увеличила със 72 процента от 2004 г. насам, според Европейската комисия. ЕС иска да намали тази сума.

Това означава противопоставяне на глобалния индустриален комплекс за боклук.

Общият износ на отпадъци от ЕС през миналата година възлиза на 18,5 милиарда евро – без да се включват незаконните, които според оценките на Брюксел може да са между 15 и 30 процента. И тези, които прибират парите, не искат да се откажат от тях.

Това постави ЕС на кръстопът. Или да поеме отговорност за замърсяването, което създава в чужбина и си създава врагове в процеса, или да жертва зелените си стремежи, за да угоди на съюзници и бизнес лидери.

„Това наистина ще зависи от това как целият процес на износ ще бъде управляван от властите на ЕС“, казва Свитлана Таран, консултант по търговска политика и научен сътрудник в Европейския център за политики, коментирайки последиците от закона за световната търговия.

Зелен идеализъм

Незаконният и лошо контролиран износ на отпадъци често води до екологични щети и създава рискове за здравето на общностите. За да предотвратят това, страните се обединиха в международен договор, известен като Базелската конвенция.

Конвенцията забранява износа на опасни отпадъци, включително скрап, лекарства с изтекъл срок на годност и химикали от богатите страни към по-слабо развитите региони. Новите правила на ЕС за превоз на отпадъци, които бяха актуализирани миналия април и влизат в сила през 2027 г., отиват една крачка напред със забраната за износ на пластмасови отпадъци.

Освен предотвратяване изпращането на вредни вещества в чужбина, законът има за цел да направи търговията с отпадъци по-трудна като цяло.

Той изисква от търговците да предоставят сериозни доказателства, че количествата, които изпращат, са достатъчно безопасни, за да бъдат експортирани и че купувачите са съгласни с продажбата и имат средствата да се справят с отпадъците.

Важно е, че регламентът също така казва, че правителствата трябва да приемат обратно отпадъците и да ги обработват безопасно, когато подозрителна пратка, напускаща тяхната страна, бъде спряна. На практика това е най-строгият набор от задължения за износ на отпадъци в света.

Последна актуализация: 21:18 | 14.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още