IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай добавя още три силно замърсяващи индустрии към въглеродния си пазар

Мярката ще принуди стоманодобивната, алуминиевата и циментовата промишленост да ограничат своите емисии на въглероден диоксид

14:04 | 09.09.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще разшири своя вътрешен пазар за търговия с квоти за въглеродни емисии, като страната ще включи стоманодобивната, алуминиевата и циментовата промишленост в края на годината, за да принуди силно интензивните по отношение на отделянето на въглерод сектори да намалят емисиите, съобщава Bloomberg.

Решението на Пекин е широко очаквано от пазара, като министърът на екологията и околната среда Хуан Жунцю обяви мярката по време на индустриална конференция през уикенда.

Тъй като производителите на стомана, алуминий и цимент скоро ще се сблъскат с допълнителни разходи за въглеродните емисии, китайските власти се надяват, че по-ниските нива на замърсяване ще помогнат за смекчаване на удара от новия въглероден данък, който ще бъде наложен от Европейския съюз (ЕС) от 2026 г.

Китайският пазар за търговия с въглерод в момента обхваща около 2200 енергийни компании, като засега не успява да принуди замърсителите да променят бързо поведението си поради ниските цени на въглеродните емисии и данъците.

Разширяването на въглеродния пазар, който съществува от три години, проправя пътя за включване на седем допълнителни сектора, тъй като Пекин има за цел да покрие 70% от общите си емисии до 2030 г.

Изследване на Carbon Brief, цитирано от Bloomberg, показва, че Китай отделя по-малко въглерод в атмосферата за първи път от края на пандемията, сигнализирайки, че най-големият замърсител в света може да е достигнал връх на емисиите повече от половин десетилетие преди очаквания краен срок.

Обратът се дължи на забележителния възход на чистите технологии. През 2023 г. Китай е инсталирал повече слънчева енергия, отколкото САЩ в цялата си история, а бързият напредък в електрификацията при автомобилите означава, че едно на всеки 10 превозни средства по китайските пътища вече не изгаря петролни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
гъбко
преди 2 часа
Ахаххаххааа, форумните антизатоплисти, четете ли знайковци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още