IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сключването на следващото споразумение за климата няма да е лесно

ООН публикува проект за финансиране, който показва на колко различни позиции са страните

10:12 | 31.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Организацията на обединените нации (ООН) публикува проект за финансиране на климата, който трябва да бъде представен на COP29 през ноември. Проектът представя противоречиви позиции, от които основните блокове от държавите ще се опитат да постигнат следващото споразумение за климата.

Документът, с който AFP се е запознала в петък, стои в основата на договарянето на споразумение, което трябва да бъде постигнато на COP29 в Баку под председателството на Азербайджан.

„Новата колективна количествена цел“, или NCQG на жаргона на ООН, има за цел да замени ангажиментите, поети от развитите страни за предоставяне на 100 млрд. долара годишно финансиране, за да се помогне на развиващите се страни да се справят с климатичните промени. Проектът излага седем общи варианта, които обобщават противоположните позиции. Арабските страни казват, че развитите страни трябва да отделят най-малко 441 млрд. долара годишно под формата на безвъзмездни средства между 2025-2029 г., за да мобилизират заеми и частно финансиране, което би довело годишната сума до 1,1 трлн. долара.

Африканските страни настояват за годишна цел от 1,3 трлн. долара.

През последните месеци страните донори САЩ, Европейският съюз, Великобритания, Япония, Канада, Швейцария, Турция, Норвегия, Исландия, Нова Зеландия и Австралия, класифицирани като такива на срещата на върха в Рио през 1992 г., възразиха, че тези суми са нереалистични. С аргумента, че сега отговарят за по-малко от 30% от отделяните емисии, те искат да разширят списъка с донори към Китай и страните от Персийския залив, които обаче отказват да го разгледат.

Канада предложи в документа новата цел да бъде изпълнена от страните в списъка от Рио, както и от тези, които имат брутен национален доход (БНД) над 52 хил. долара на глава от населението или са сред 10-те с най-големи източници на кумулативни емисии на парникови газове.

ЕС, макар да приема, че „развитите страни продължават да поемат водеща роля в мобилизирането на климатичното финансиране с голямо разнообразие от източници, инструменти и канали“, заяви, че „колективната цел може да бъде постигната, само ако страните с високи емисии на парникови газове и икономически възможности се присъединят към усилията". ЕС написа, че всички „глобални инвестиционни потоци“, публични и частни заедно, трябва да достигнат поне 1 трлн. долара годишно до 2035 г., без да уточнява дела, който ще дойде от богатите страни – формулировка, близка до тази на САЩ.

„Сега имаме само 73 дни преди началото на COP29 и страните трябва да ускорят ангажимента си по този основен приоритет на преговорите, за да постигнат консенсус“, каза номинираният президент на COP29 Мухтар Бабаев. 

/БГНЕС/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 31.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още