IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С проектна програма за 35 млн. евро ще се решават проблеми с безводието и отпадъците

До 26 септември обществени и частни организации могат да кандидатстват по програма ИНТЕРРЕГ VI-Б Евро-Средиземноморски басейн 2021-2027

12:52 | 30.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Програмата за средиземноморско сътрудничество определя 35 млн. евро за подпомагане на проекти в областта на намаляване на отпадъците и търсене на общи решения на проблеми, свързани с недостиг на вода заради изменението на климата. Средствата са осигурени по програмата „Евро-Средиземноморски басейн“ (Euro-MED) 2021-2027, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До 26 септември за тях могат да кандидатстват с проектни предложения в рамките на отворената пета покана местни и централни власти, неправителствени, бизнес, здравни и академични организации.

Дейностите са насочени приоритетно към държави с преобладаващи селски и планински райони, съгласно актуалния статистическия атлас на Евростат. Почти цялата територия на България е допустима, уточняват от МРРБ.

Всеки проект трябва да се насочи към една от тематичните области и една специфична цел – например иновации, смекчаване на ефекта от климатичните промени, подобряване на защитата на околната среда, подкрепа на кръговата икономика и др., като се финансират повече т.нар. „меки мерки“ – провеждане на проучвания, тестване на пилотни решения и трансфер на вече разработени процеси, технологии или стратегии.

Допустими партньори са местни, регионални или национални публични органи, секторни агенции, неправителствени и академични организации, предприятия, включително малки и средни, организации за подпомагане на бизнеса, болници и медицински центрове.

Водещият партньор трябва да е публичен орган или организация, управлявана от публичното право. Програмата осигурява 80% финансиране на всеки проект, допълнително 15% са национално съфинансиране, осигурени от МРРБ като национален орган, и 5% от бюджета трябва да бъдат собствен принос на участниците.

В края на миналата седмица, с оглед на засушаването, климатичните промени и недостига на вода, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова призова кметовете да насочат вниманието си към проекти за реконструкция, рехабилитация и изграждане на нова водопреносна мрежа, защото проблемите в тях се задълбочават.

„Близо 868 млн. лв. са предвидени за проектиране, строителство и ремонт на ВиК инфраструктура в общините“, съобщи министърът при подписването на нови 39 споразумения на стойност близо 110 млн. лв. с 19 общини по Инвестиционната програма за общински проекти.

„Евро-Средиземноморски басейн“ (Euro-MED) 2021-2027 е програма за териториално сътрудничество на Европейския съюз, чиято цел е да засили сътрудничеството в рамките на Средиземноморието. Подкрепят се проекти, инициативи и политики, свързани с изменението на климата и околната среда, иновативната икономика и туризма. Програмата обединява партньори от десет страни членки на Европейския съюз – България, Кипър, Хърватска, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания, както и четири държави подпомагани от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) – Албания, Черна гора, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина. Участват общо 69 региона от ниво 2 (NUTS 2).

България участва с цялата си територия в програмата. По първите три покани на програмата с българско участие са одобрени 38 проекта, като бюджетът на партньорите е общо около 6,8 млн. евро. Оценяват се проектните предложения по четвъртата покана, по която са подадени 168 предложения с участието на партньори от България. До момента са подписани 18 договора за национално съфинансиране с български проектни партньори на стойност малко над 1,2 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още