IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са пречките пред пазарните решения в климатичните политики на ЦИЕ

Бариерите пред конкуренцията увеличават разходите на бизнеса и възпират частните инвестиции, посочва доклад

21:08 | 27.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Настоящите европейски политики в областта на климата не успяват да използват пълния потенциал на частния сектор – производители, мрежови компании, бизнеси и домакинства – за ефективно справяне с проблема. Това е основното заключение от наскоро публикуван доклад на консорциум от седем изследователски центъра от България, Полша, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария и Чешката република, координиран от Варшавския институт за предприемачество.

В анализа „Трансформация на енергийния сектор в Централна и Източна Европа“ с участието на Института за пазарна икономика, се подчертава, че конкурентните пазари на електроенергия се декарбонизират 66% по-бързо от неконкурентните. Въпреки това регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все още не е използвал напълно потенциала на пазара. Изследователите идентифицират 40 различни бариери, които възпрепятстват конкуренцията, увеличават разходите на бизнеса и възпират частните инвестиции, като по този начин забавят декарбонизацията в тези страни.

Докладът отчита задълбочаване на интеграцията на националните пазари и междусистемната свързаност, което повишава конкуренцията. Успоредно с това този процес е съпроводен с намаляване на регулаторните бариери и административната тежест пред присъединяването на нови ВЕИ мощности, а от там – и значително увеличаване на инвестициите. Въпреки това новите ВЕИ проекти в България са изправени пред предизвикателства, пише в анализа.

Общо предизвикателство за всички страни от ЦИЕ е инфраструктурата. На региона се падат само 13% от капацитета на вътрешните междусистемни връзки на ЕС, въпреки че в него живее 29% от населението на ЕС, създава 15% от БВП на общността и 17% от търсенето на електроенергия. Модернизацията на мрежите и подобряването на достъпа до земя и техническа инфраструктура са от съществено значение за улесняване на енергийния преход.

Изследването посочва, че националните енергийните пазари в региона на ЦИЕ се радват на различна степен на икономическа свобода, като Чешката република се класира най-високо със сравнително либерализиран пазар. Но дори и там завършването на проект за вятърен парк отнема най-малко седем години поради бюрократични забавяния. Румъния, с умерено ниво на регулаторни бариери, представлява като цяло благоприятен инвестиционен климат. За разлика от тях Унгария е с най-малка икономическа свобода, характеризираща се с широк държавен контрол и чести законодателни промени, което създава нестабилна среда за инвеститорите. България е изправена пред значителни предизвикателства, включително висока бюрокрация и регулаторна нестабилност, което допълнително възпира частните инвестиции. В Полша енергийният пазар на практика е национализиран, като държавните компании произвеждат около 70% от енергията в страната, което маргинализира частните инвестиции. Дискреционната власт на държавните служители също блокира частните инвестиции в нови енергийни мощности, като например малки модулни реактори (SMR). 

Основните препоръки в доклада включват: опростяване на регулаторните рамки и намаляване на бюрокрацията с цел привличане на частни инвеститори; разработване на финансови инструменти за насочване на капитали към научноизследователска и развойна дейност и модернизация на енергийната инфраструктура; премахване на нарушенията на пазара и насърчаване на лоялната конкуренция чрез постепенно премахване на субсидиите.

В доклада се посочва, че за да се смекчат неблагоприятните последици от изменението на климата, са необходими около 100 млрд. долара годишно за научноизследователска и развойна дейност в областта на чистата енергия – цел, чието постигане е невъзможно без участието на частен капитал. Дори при настоящите неблагоприятни условия 77% от компаниите в региона на ЦИЕ инвестират в бизнес развитие, като частният капитал представлява почти 70% от инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Тази тенденция подчертава потенциала на пазарно ориентираните политики за привличане на повече частен капитал, което води до намаляване на цените на енергията и облекчаване на енергийната бедност, която е значим проблем в региона.

За отключване на потенциала на иновациите, предприемаческата енергия и ресурси, авторите на доклада предлагат „Пакт за свобода“ между страните от ЦИЕ за интегриране на икономическите им политики, свързани с енергийния пазар, като си представя Централна и Източна Европа като единна специална икономическа зона. Тази рамка би хармонизирала регулациите и данъчните решения, насърчавайки съгласувана, взаимосвързана енергийна екосистема за над 110 милиона души и намалявайки емисиите на въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
2354roseanne
преди 16 минути
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
cyclop
преди 1 час
Кво е това ИПИ дето сте го писали за "създател"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още