IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как новите правила за екодизайн ще променят мебелната индустрия

Стандартите за устойчивост ще станат задължителни, каза проф. д-р Васил Живков, Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост

16:23 | 23.08.24 г. 1

Новите правила за екологичен дизайн на продуктите в Европейския съюз (ЕС) ще засегне и мебелите и матраците. Регламентът влиза в сила през 2028-2029 г., като дотогава трябва да се изготвят стандартите за устойчиви продукти. Предизвикателството ще бъде да се обясни на потребителите защо трябва да плащат по-високи цени за по-устойчиви мебели. Това каза проф. д-р Васил Живков, Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът обясни, че в директивата има 20 параметъра, които са определени като ключови - за дълготрайност и надеждност на продукта, което означава, че на пазара не трябва да има мебели еднодневки, за гарантиран дълъг срок на експлоатация, ремонт и поддръжка; за осигуряване на възможността за повторна употреба и рециклиране. Ще бъде отчитано дали производствата са енергоемки и дали са използвани устойчиви възобновяеми материали.

По думите на Живков това означава насока изключително към дървесината и дървесните материали.

"Ще има изисквания за опаковките, възможностите за многократно сглобяване и разглобяване, като всичко това ще стартира и нова концепция за производството на мебели и матраци, която ще започва още на етап проектиране", изтъкна той. И заяви, че стандартите за устойчивост ще станат задължителни и магазините и веригите на доставки ще трябва да се съобразяват с тях.

Директивата ще включва задължение за дигитален паспорт за всеки продукт, който излиза на пазара, независимо дали е произведен в ЕС, или не, който ще включва информация за материалите, енергийната ефективност, безопасност, обясни още събеседникът.

Според него малките българските компании няма да имат проблеми с новите изисквания, освен с цифровия паспорт, тъй като вече използват по-устойчиви и качествени материали. Повече трудности може да имат големите производители, които по-трудно променят производствата.

Как се движи пазарът на дървесина в България и как се представя индустрията през тази година може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 1 час
"Стандартите за устойчивост ще станат задължителни" ... "да се обясни на потребителите защо трябва да плащат по-високи цени"... "задължение за дигитален паспорт за всеки продукт" ееххх СКУЧНО СКУЧНО Е ДА СИ КОНСПИРАТИВЕН ТЕОРЕТИК, всичко знаеш години и години предварително... А баламурниците ти обясняват колко не си прав... Докато не им го кажат накрая ОТ ТЕЛЕВИЗОРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още