IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Завод за соларни панели за 240 млн. лв. ще бъде изграден край Стара Загора

Предвижда се да бъдат разкрити 812 нови работни места

14:39 | 21.08.24 г. 4
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Завод за производство на соларни панели и клетки ще бъде изграден в село Еленино, община Стара Загора, става ясно от днешните решения на Министерския съвет. Той ще бъде създаден от „Смарт Солар Технолоджис“ АД.

Министерският съвет е одобрил меморандум за разбирателство между правителството и компанията за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект, като се създава междуведомствена работна група за институционална подкрепа при изпълнението му.

Проектът на „Смарт Солар Технолоджис“ предвижда изграждането на нов завод за фотоволтаици, а размерът на инвестицията, като дълготрайни материални и нематериални активи, възлиза на 240 млн. лв. Предвижда се да бъдат разкрити 812 нови работни места.

Произвежданата в завода продукция ще бъде основно за износ – към Германия, Нидерландия, Италия и Австрия.

Приоритетни са инвестиционните проекти, които са особено значими за икономическото развитие на Република България или за регионите на страната съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, припомнят от Министерския съвет.

При отварянето на завода капацитетът му на производство ще бъде между 800 и 1000 мегавата на година обща мощност на панелите, като идеята е да се достигне до 2,4 гигавата годишно, когато предприятието заработи на пълни обороти. Това разказа в интервю за Bloomberg TV Bulgaria през февруари изпълнителният директор на „Смарт енерджи груп“ и член на съвета на директорите „Смарт Солар Технолоджис“ Тодор Георгиев.

Още през първата година в завода се очаква да бъдат открити между 350 и 500 работни места, а за изграждането му ще са нужни 150-200 дка терени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 53 минути
До: sssaaa глууупав, викаш да не споменаваме за газопроводи построени с наши пари но без изход на наша териториия и които никога няма да ги изплатиме, или за рафинерия която е платила 2 лева данък за 20+ години... или за курорти харизани по 10 лева на квадрат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 57 минути
До: evlogi ...................ПВУ ............ сега "наливат" в батерии, сигура ше има и за некое завоТче за PV панели..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 час
До: evlogi, Гаранция има някаква Евроатлантическа схема за източване на парички. В токова предприемачество сме се доказали в годинките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 1 час
Хех.. желая им късмет в конкуренцията с китайците.Ще им е много , много нужен. Освен ако не е няква схема за евентуално замъкване на субсидия, не виждам изобщо логика в подобна инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още