IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България остава с най-голям спад на емисиите на парникови газове в ЕС

Страната ни попада в групата на държавите, които са успели да намалят емисиите и в същото време да повишат брутния си вътрешен продукт

15:10 | 16.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България остава на първо място в ЕС по спад на емисиите на парникови газове през първото тримесечие на тази година с понижение от 15,2%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

След страната ни се нареждат Германия (-6,7%) и Белгия (-6%), а общо 20 страни са успели да намалят емисиите си на парникови газове на годишна база.

Източник: Евростат Източник: Евростат

България попада също сред страните членки, които през първото тримесечие са успели едновременно да понижат емисиите си на парникови газове и да повишат брутния си вътрешен продукт (БВП), сочат още данните на Евростат.

Още 12 страни, за които са налични данни, се успели да постигнат това – Белгия, Дания, Испания, Франция, Италия, Унгария, Полша, Португалия, Словакия, Швеция и Хърватия.

В други осем страни – Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Австрия и Финландия, емисиите на парникови газове са намалели, но брутният им вътрешен продукт също е спаднал.

На ниво ЕС емисиите на парникови газове в икономиката се оценяват на 894 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид, което е спад с 4% спрямо същото тримесечие на 2023 г., когато те са достигнали 931 млн. тона.

В същото време БВП на съюза е останал стабилен, като е отбелязъл малък ръст от 0,3 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано.

През първото тримесечие секторите от икономиката, отговорни за най-големите намаления на емисиите спрямо първото тримесечие на 2023 г., са били електро- и газоснабдяването (-12,6%) и домакинствата (-4,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още