IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Юлиан Попов: България има потенциал да използва реки за плуване и плажуване

Зелените мерки изискват големи инвестиции, но имат и огромна възвращаемост, смята бившият министър на околната среда и водите

11:10 | 16.08.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има много голям потенциал да използва реки за плуване и плажуване. Това каза Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и водите в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че ползите са ясни от здравна гледна точка, а от гледна точка на градоустройство – околната среда става по-привлекателна.

Икономическото измерение също е важно. Попов отбеляза, че много от тези мерки изискват големи инвестиции, но те имат огромна възвращаемост. Тя обаче не е директна, а индиректна – през здравето, по-привлекателната среда, по-добрия психологическия ефект върху хората и, разбира се, промяната в цената на недвижимото имущество. Едно е да живееш край магистрала, друго е – край река, каза той.

„Ако направим една сметка, ще се окаже, че тази инвестиция от 100 млн. лв. се е изплатила многократно“, каза бившият министър на околната среда.

Попов коментира, че в България почти не се финансира наука на национално равнище в сферата на зелените технологии.

Разчитаме на примери от Западна Европа или интуиция. Решения не се търсят на база модели, изработени у нас, каза той и допълни, че има и сериозно непознаване на историята на нашите градове.

Например София е изградена с въздушни коридори, които охлаждат столицата. Сега ги застрояваме. Същевременно, реките на София трябва да бъдат отворени и залесени. Изследвания обаче няма. А инвестициите трябва да бъдат съпроводени от добри икономически анализи, които да покажат, че тези инвестиции имат много добра възвращаемост, каза още Попов.

Като примери за действия, които могат да се приемат, той посочи залесяването, изграждането на затревени покриви или промяна на цвета на покривите.

Друга голяма тема е промяната на транспорта. Електрифицирането като заместител на двигателя с вътрешно горене е добра алтернатива. В София електрифицираният транспорт е достигнал 85%, каза още Попов.

Към наводненията градовете се адаптират с отваряне на пространствата и премахването на асфалта. „Застрояването на Витоша в столицата запечатва естествената попивна площ на градските пространства. Вместо дъждът да попива в почвата, той се сурва по асфалта, влиза в реката и се стига до наводнения“, отбеляза бившият министър.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още