IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ са начело при финансирането на климатичните технологии, Китай е втори

През първото полугодие изкуственият интелект напълно засенчва инвестициите в зелени технологии с набрани 47 млрд. долара срещу 22 млрд. долара

22:50 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ изместиха Китай като водещ пазар в света за финансиране на климатични технологии през първата половина на тази година, въпреки че инвестираната сума намаля, сочи нов анализ на BloombergNEF.

Компаниите в САЩ са набрали 6,7 млрд. долара, спад от 9,8 млрд. долара през първите шест месеца на 2023 г. Но това все пак надмина инвестициите в Китай, където компаниите в областта на климатичните технологии са успели да наберат 5,1 млрд. долара през първата половина на 2024 г., спад от 14,5 млрд. долара за същия период на миналата година.

Значението на САЩ в сектора не е изненада за тези, които следят отблизо екосистемата на климатичните технологии, като се има предвид огромната роля, която климатичната политика на Вашингтон има върху инвестициите, особено чрез Закона за намаляване на инфлацията (IRA). Щедрите данъчни стимули и за технологии като батерии, улавяне на въглерод и производство на водород, както и грантове и заемите от Министерството на енергетиката помогнаха за изграждането на доверия сред инвеститорите относно тези индустрии, много от които все още не са напълно комерсиализирани.

Днес „САЩ се разглеждат като благоприятен пазар за климатични технологии, предвид IRA“, докато Китай изостава поради проблеми със свръхкапацитета, коментира анализаторът на BNEF Мусфика Миши.

Сега Китай се нарежда на второ място по големина пазар за стартъп компании в областта на климатичните технологии, а Канада е на трето място с 1,8 млрд. долара набрани средства от компаниите през първата половина на годината.

Глобалното финансиране за сектора е намаляло с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година, свивайки се до 22 млрд. долара. Това отразява общите макроикономически тенденции като високи лихвени проценти, посочва Миши.

Освен това някои инвеститори, които преди това са наливали пари в технологии, насочени към климата, се пренасочват към изкуствения интелект. Този сектор набра близо 47 млрд. долара през първата половина на 2024 г., което представлява 60% увеличение в сравнение със същия период на миналата година, изчислява Pitchbook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още