IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордни температури изпепеляват Източен Китай и увеличават потреблението на електроенергия

Очаква се прекомерната жега в някои провинции да се задържи до 10 дни

11:55 | 05.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Източен Китай е връхлетян от необичайно високи температури, като се очаква прекомерната жега да се задържи в крайбрежните градове в силно индустриализираните провинции Дзянсу и Джъдзян до 10 дни, предаде Ройтерс.

В източната и северозападната част на Поднебесната империя температури до 43,9 градуса по Целзий изпепелиха през последните дни провинциите Джъдзян, Дзянсу, Шанхай, Анхуей и Синдзян, съобщи държавната телевизия CCTV.

На крайбрежието в столицата на провинция Джъдзян, Ханджоу, бяха регистрирани 41,9 градуса по Целзий в събота. Очаква се градът с население от 12,5 млн. души да се задъхва от температури, надвишаващи 40 градуса, до 11 август.

В близкия Шанхай търсенето на електроенергия за първи път надхвърли 40 милиона киловата в петък. Температурите от 40 градуса по Целзий увеличиха потреблението на електроенергия в града с близо 25 милиона души, според индустриалния информационен сайт BJX.com.

Метеоролози твърдят, че рекордните горещини през тази година са се засилили от високите континентални температури, дължащи се на глобалното затопляне, въпреки че метеорологичното явление „Ла Ниня“ носи по-хладни от средните температури на морската повърхност в екваториалния Тихи океан.

В началото на тази година азиатската държава преживя най-топлата пролет от 1961 г. насам. Това беше последвано от най-горещия май в страната, който предизвика седмици на суша в Централен Китай през юни. Това засегна реколтата и поминъка на земеделските общности в региона.

С екстремните горещини това лято потреблението на електроенергия също се увеличи поради повишеното ползване на климатици. Скокът в търсенето на електроенергия от своя страна може да доведе до криза в доставките.

От миналия месец Държавната мрежа на Джъдзян започна да препоръчва на собствениците на електромобили да зареждат превозните си средства късно вечер, за да намалят потреблението на електроенергия в пиковите часове на деня. Тя също така посъветва хората да изключват климатиците, когато температурите са по-поносими.

В понеделник Националната метеорологична служба предупреди за потенциална опасност от пожари, причинени от прекомерното потребление на електроенергия.

През следващите дни много райони около делтата на река Яндзъ могат да очакват горещо време с температура над 37 по Целзий, след като максималните дневни температури в седем национални метеорологични станции надхвърлиха местните исторически рекорди.

Обсерваторията на Дзянсу обяви червен код за горещини в неделя, след като високите температури, които се задържаха повече от седмица, се засилиха допълнително. Живакът може да достигне 40 градуса по Целзий в градовете Уси, Чанджоу и Джъндзян, съобщи още CCTV.

Очаква се Ханджоу да преживее 10 поредни дни с температура над 40 градуса, с което ще бъде надминат рекордът от осем такива дни през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още