IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как учените установяват най-горещия ден?

В центъра за изменение на климата на ЕС ежедневно постъпват по 100 млн. записа от самолети, кораби, радари и станции с данни за температури и метеорологични условия

10:44 | 04.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

В последните месеци учените предупреждават многократно - 2023 година е била най-горещата в историята, всеки месец от последите 13 е по-горещ, а дните с температурни рекорди се увеличават непрекъснато. Но как учените могат да твърдят това, след като няма термометри във всяка точка на планетата, пита Bloomberg.

От европейската служба за изменения на климата "Коперник" отчитат, че това става на базата на метод, при който се използват данни за температурите и различни модели за климата. В центъра наблюдават почти в реално време какво се случва като информацията включва температури, вятър и валежи за приблизително всеки 30 кв. км от повърхността на планетата.

Този метод датира от 1940 година и дава с голяма доза сигурност кога даден температурен рекорд е счупен. Разбира се, няма термометър във всяко кътче, но "Коперник" получава информация от различни източници, включително от самолети, сателити, кораби, радари и метеорологични станции. Това е непрекъснат поток от информация - всекидневно към 100 млн. записа.

Информацията за всякакви фактори, които могат да повлияят, включително и за замърсяването с фини прахови частици, е в почти реално време, допълват европейските учени. Тя се въвежда в модела ERA5, в който вече е заложена историческа информация за глобалния климат. Понякога данните са непълни - например облаците влияят на работата на сателитите. Тогава учените работят с предвиждания и прогнози, които са базирани на историческите данни в ERA5.

Като цяло работата на модела дава възможност да бъде създадена глобална картина за състоянието на климата, на базата на която се базират при оценка на времето. В света още пет агенции използват този модел, включително американската Национална океанска и атмосферна администрация, НАСА и метеорологичните центрове на Китай и Япония.

Експертите от "Коперник" предупреждават, че новините за още горещини предстоят и се базират на исторически данни - например от Великобритания, където статистика за температурите се води още от 17 век, тоест преди индустриалната революция, или от анализи от глетчерите и на растения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още