IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Горещите дни в Европа могат да продължат и през есента

Балканският регион се подготвя за още по-екстремно време през август

10:15 | 01.08.24 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Европа ще продължи да e свидетел на сериозни горещини през следващите месеци, което може да засегне всички аспекти на живота - от електропреносната мрежа до реколтата, съобщи Bloomberg.

„Екстремните горещини, които наблюдавахме в Югоизточна Европа през юни и юли, ще продължат до края на лятото, а вероятно и през есента“, казва Оливия Бърч, метеоролог в Atmospheric G2. В Северозападна Европа горещите вълни, редувани с по-хладно и влажно време, вероятно ще продължат и през август, добави тя.

Температури над средните в Европа и на други места означават, че юли и август вероятно ще продължат да чупят световните температурни рекорди. По данни на Службата за климатични промени „Коперник“ през миналия месец е регистрирана най-високата средна температура на Земята.

Земята постави нов рекорд за най-горещ ден. Изображение: Bloomberg Земята постави нов рекорд за най-горещ ден. Изображение: Bloomberg

Навсякъде на континента екстремното време е нанесло щети на реколтата и поставя под огромен натиск енергийните мрежи.

Балканският регион - епицентър на едни от най-големите горещини в Европа през юли - се подготвя за още по-екстремно време през август. Преминаването от горещини към силни бури и градушки може да увеличи щетите, които вече са нанесени на реколтата. Румъния, която е един от най-големите износители на царевица в Европейския съюз, също се готви за още един горещ и сух месец.

Според прогнозите на „Коперник“ рисковете от горски пожари ще продължат да бъдат високи в големи части от Испания, Италия и Франция, а в началото на август ще обхванат и обширни територии във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още