IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делегати от 195 държави обсъждат в София климатичните промени

От 27 юли до 2 август се провежда 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата

13:10 | 27.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Димитър Русков
Снимка: БГНЕС/Димитър Русков

61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) беше открита в София, съобщава БГНЕС.

Форумът се провежда в периода от 27 юли до 2 август 2024 г.

Делегати от 195-те държави членки обсъждат ключови теми, свързани с изготвянето на докладите на организацията през седмия цикъл на оценка, който започна през юли миналата година с избора на нов председател и нови членове на Бюрото на IPCC.

Това е втората пленарна среща от настоящия цикъл. Наред с други въпроси, Панелът разглежда графика за стратегическо планиране, който ще определи подробна временна линия за изготвяне на всички доклади, планирани за седмия цикъл, както и проектите на структура за Специалния доклад за изменението на климата и градовете и за Методологичния доклад за краткотрайните причинители на изменението на климата. Двата доклада са планирани за публикуване през 2027 г.

Към делегатите се обърнаха председателят на IPCC Джим Скиа, президентът на Световната метеорологична организация (СМО) Абдула Ал Мандус, заместник-изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда Елизабет Марума Мрема, а от българска страна - министърът на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева и кметът на Столична община Васил Терзиев.

Министър Димитров коментира дейността на Националния институт по метеорология и хидрология. Министерството е организирало редица събития, свързани с темата за последиците от климатичните промени. Димитров изрази очакване за задълбочен преглед и изследвания на Черноморския регион с цел подготовка за предстоящите климатични промени.

Министърът на околната среда открои приноса на страната ни за работата на IPCC. Резултатите от форума в София ще бъдат обсъдени на Срещата на КОП29 в Азербайджан по-късно тази година.

Кметът на Столична община Васил Терзиев очерта плановете за нулеви нетни емисии в София още през 2030 г. Терзиев отбеляза необходимостта от използване на новите технологии с помощта на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Столичният кмет изрази своята „вяра в науката“ за справяне с предизвикателствата в гъсто населените градове, включително София, причинени от климата.

От своя страна Джим Скиа благодари на домакините за гостоприемството и пожела по-активно участие на българските учени в рамките на IPCC.

Той подчерта, че светът трябва да се приготви за големи промени и да вземе критично важни решения.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) е органът на ООН за оценка на научните данни, свързани с изменението на климата. Той е създаден през 1988 г., за да предоставя на политическите лидери периодични научни оценки относно изменението на климата, неговите последици и рискове, както и да предлага стратегии за адаптиране и смекчаване на последиците.

Хиляди хора от цял свят допринасят за работата на IPCC. За изготвянето на докладите за оценка експертите-автори отделят време доброволно, за да оценят хилядите научни статии, публикувани всяка година, и да предоставят изчерпателно обобщение на това, което е известно за движещите сили на изменението на климата, неговите въздействия и бъдещи рискове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 27.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още