IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордът за най-горещ ден в историята е надминат за втори пореден ден

В понеделник средната глобална температура на въздуха се е повишила до 17,15 градуса по Целзий

11:19 | 24.07.24 г. 2
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Понеделник, 22 юли, е бил най-горещият ден в историята, сочат предварителни данни на климатичната служба на Европейския съюз „Коперник“, цитирани от Ройтерс. Само часове по-рано неделя, 21 юли, бе заела първото място. Така рекордът беше надминат в два последователни дни.

Средната глобална температура на въздуха на повърхността на Земята в понеделник се е повишила до 17,15 градуса по Целзий - с 0,06 градуса по-висока от рекорда в неделя. „Коперник“ следи подобни модели от 1940 г. насам.

За последен път рекордът беше поставян за четири последователни дни в началото на юли 2023 г. Преди това най-горещият ден в историята беше през август 2016 г.

„Изминалият понеделник може да е поставил нов световен рекорд за най-топла абсолютна глобална средна температура в историята, като имам предвид десетки хиляди години назад“, заяви климатологът Карстен Хаущайн от Лайпцигския университет в Германия.

През последните дни градове в Япония, Индонезия и Китай отчетоха небивали горещини. Страните от Персийския залив също пострадаха от горещата вълна - бяха надхвърлени 60 градуса по Целзий, като се отчита и влажността. В същото време температурите в някои части на Европа скочиха над 45 градуса по Целзий.

Учени твърдят, че зад този рекорд стои изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива. Но за разлика от миналата година, когато климатичните промени в комбинация с явлението Ел Ниньо доведоха до нов дневен рекорд, през юли тази година случаят не е такъв.

Хаущайн заяви, че е „забележително“, че рекордът е бил надминат сега, когато светът е навлязъл в неутрална територия и вече не усеща влиянието на Ел Ниньо.

Средната температура за годината до юни 2024 г. е била с 1,64 градуса над тази през периода 1850-1900 г., посочват от „Коперник“. Миналият месец е бил най-горещият юни в историята, 13-и пореден път, в който месец задава нов рекорд за средна температура.

Според Парижкото споразумение от 2015 г. ограничението на трайното затопляне трябва да е по-малко от 2 градуса над средните температури за прединдустриалния период, в идеалния случай до 1,5 градуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 36 минути
Как ще изчислиш СРЕДНА ГЛОБАЛНА ТЕМПЕРАТУРА за "десетки хиляди години назад" бе, колко безинтересни са клаймътченч сектантите, щом допускат да им пробутват това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 час
миналата година форумните отрицатели обясняваха горещините с ел ниньо и подводни вулкани , тази година с какво ще ги обясняват ?! некой на баламатума ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още