IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава борбата с пожарите

В момента е време за действия, има време за доклади и анализи, а крайната оценка ще я дадат хората, изтъкна държавният глава Румен Радев, който посети Болярово

15:20 | 20.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: МВР
Снимка: МВР

Държавата в лицето на своите институции трябва да покаже, че може да бъде напълно организирана и в подкрепа на хората. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово.

"Искам да благодаря на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че в тази сложна обстановка не са допуснали загуба на човешки живот", заяви държавният глава, цитиран от БНТ.

В момента е време за действия, има време за доклади и анализи, а крайната оценка ще я дадат хората, коментира президентът.

"Регионът на Болярово е типичен пример как като се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да се потушават бедствия, въпросът е времето, за което може да се постигне", изтъкна Радев.

Кметът на Болярово обясни, че ситуацията в общината е изключително тежка, както и че е имало пропуски в синхронизацията между институциите за справяне с кризата. Призова пожарите да не се политизират:

"Започнаха такива наченки в село Воден с доставяне на определени фургони за определени лица. Помолих доставчиците - нека когато решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване, тогава да бъдат доставени и да бъдат монтирани. В момента има нужда от спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени временно и които трябва да бъдат устроени", подчерта държавният глава.

Обсъдено е откъде да се доставят фургони, като президентът е предложил те да дойдат от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които в момента не са пълни.

"Те са оборудвани с фургони, които са абсолютно пригодени за първоначално настаняване. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда", изтъкна Радев.

Междувременно премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов предупредиха, че ситуацията с пожара в местността Беклемето край Кърнаре е изключително тежка, защото теренът е абсолютно недостъпен.

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на хеликоптери и алпинисти, посочи Калин Стоянов.

"Каквато и техника да имаме, с колкото и хора да разполагаме, е невъзможно да се доближим до огнищата. Днес ще се работи предимно с двата хеликоптера, които успяват да свалят огъня ниско долу, оттам алпинисти от пожарната и доброволци ще направят опит максимално да доближат местата, от които могат да гасят", изтъкна вътрешният министър.

"Ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват, който е много труднодостъпен, а там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които са с алпийска подготовка, хубавото е, че има подготвени доброволци, а и самите пожарникари имат такава подготовка", добави Димитър Главчев.

Версията за умишлен палеж е малко вероятна заради труднодостъпния терен, но не се изключва.

"Служителите и директорът на парка казват, че там е изключително недостъпно и по никакъв начин не можеш да стигнеш дотам. Ако някой е направил нещо умишлено, това са хора, които познават много добре терена. Този вариант не се изключва, но ние правим всичко възможно да локализираме огнището, да потушим огъня, за да не дадем възможност той да се разпростира", каза Калин Стоянов.

При Беклемето са долетели двата чешки хеликоптера, които по-рано бяха при Воден и Болярово. Калин Стоянов обаче предупреди, че има опасност тлеещи огнища край Воден да се разпалят отново.

"Лошото е, че там температурата е изключително висока и има много силен вятър. Възможно е някое от тлеещите огнища отново да се разпали. В момента там работят два хеликоптера на Министерството на отбраната", изтъкна вътрешният министър.

Премиерът коментира и напрежението около настаняването на бедстващите хора в Ямболско. По думите на Димитър Главчев към Агенцията за социално подпомагане не са постъпвали заявки за помощ от граждани.

"Чух, че има спекулации по отношение че не били настанени хора във Воден и Крайново - не е имало такива заявки въобще. Никой от жителите не е заявил, че трябва да бъде настаняван. Кметът на Карлово каза, че ако има нужда от такива фургони, те биха могли да бъдат предоставени, но в цялата работа не е имало никой, който да поиска такова настаняване", подчерта премиерът.

По-рано в събота са заминали за Карлово общо 12 души от Доброволното формирование на Столичната община, включвайки се в гасенето на пожара в Беклемето.

"В тези изключително тежки дни е важно да проявим солидарност и да се подкрепяме. Признателен съм на доброволците и на служителите на Столична община, които се включват в борбата с пожарите на територията на страната. Доброволците от Столична община са преминали обучения, имат необходимото оборудване и могат да окажат професионална помощ при гасенето на пожарите", каза кметът Васил Терзиев.

Искането за помощ е отправено от кмета на Карлово Емил Кабаиванов във връзка с възникналия пожар и неговото бързо разрастване в старопланинския проход. Столичните доброволци разполагат с необходимото оборудване и ще подпомагат пожарникарите при потушаването на пожара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 20.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Lemak
преди 1 час
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:-- https://use.my/woodman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още