IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките острови са изправени пред водна криза в пиковия туристически сезон

В голяма част от страната почти не е валял дъжд от месеци

15:00 | 09.07.24 г. 7
Гръцкият остров Наксос. Снимка: unsplash.com
Гръцкият остров Наксос. Снимка: unsplash.com

Най-големият воден резервоар на гръцкия остров Наксос е пресушен, полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни кладенци за напояване, увреждайки ценната реколта от картофи на острова, пише Ройтерс.

На юг, на остров Карпатос, властите налагат ограничения върху запълването на плувните басейни, а на северния остров Тасос планират инсталация за обезсоляване, за да се направи морската вода питейна.

В по-голямата част от Гърция почти не е валял дъжд от месеци. Сега, докато островите на страната се готвят за рекорден брой летни туристи, натискът върху водните ресурси рядко е бил по-тежък, казват властите, земеделци и учени.

„Има изключително силен недостиг на валежи из Средиземноморието, а особено на Наксос повърхностните ни резервоари са празни“, казва кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на древните останки, девствените плажове и тюркоазените води.

Влиянието на климатичните промени обаче, включително по-високите температури, непостоянните валежи и горските пожари заплашват бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Усещането за тази година е особено напрегнато. След най-топлата си зима в историята, горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено би имало сняг. Поне шестима туристи, включително известния британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, починаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Климатичните експерти се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за климатични промени „Коперник“, казва, че веднъж щом ефектите от сушата станат видим, е твърде късно да се предприемат действия.

„Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, а вместо това да обмисляме превенция и готовност“, казва Торети.

Болни култури

Недостигът на вода е сериозен в Наксос – планински остров с население от 20 хил. в един от най-популярните, но и сухи райони на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат към бреговете му всеки ден през лятото.

Двата резервоара на острова съдържат 220 хил. куб. м използваема вода – една трета от миналогодишното ниво и еквивалента на няколко десетки басейна с олимпийски размер.

Властите са подсигурили три преносими системи за обезсоляване, които ще правят морската вода безопасна за пиене и които според кмета Лианос трябва да покрият недостига за къщите, хотелите и басейните.

Земеделците обаче няма да получат нито капка от тази вода и трябва да разчитат на кладенци, които са замърсени с морска вода. Те казват, че това замърсяване се случва, когато кладенците са толкова празни, че морската вода може да проникне.

Стелиос Ватракокоилис отглежда известните картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитации съгласно правилата на ЕС. Реколтата му ще бъде с над 50% по-малко тази година заради замърсяването със солена вода, казва той.

„Това е голямо разочарование, тъй като ние, хората, не успяхме да предвидим, че климатичните промени ще почукат и на нашите врати“, казва той, докато няколко работници прибират реколтата наблизо.

Недостатъчно предлагане

Страните из Средиземноморието, включително Испания и Италия, търсят начини да засилят количеството вода, използвайки обезсоляване, но доставчиците казват, че системите са недостатъчно това лято заради нарастващото търсене.

Дори на Тасос, който е много по-зелен от каменистия Наксос, властите казват, че искат да купят система за бъдещо ползване.

Базираният в Гърция производител Sychem не може да отговори изцяло на търсенето от клиенти това лято заради недостиг на ключови компоненти и по-дълги срокове за производство, казва главният изпълнителен директор Александрос Ифантис. Нови системи трябва да бъдат налични след септември.

„Тъй като проблемът е перманентен, всяко временно оборудване вече е наето“, казва Ифантис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 1 седмица
Вкусна, обилна клаймъхченч пропагандичка, при всеки шанс да се вмъкне в темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... "намери си жена" ... той не търси жени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
цитирам ... "Климатичните експерти се опасяват , че най-лошото тепърва предстои ... веднъж щом ефектите от сушата станат видими , е твърде късно да се предприемат действия" ... тъй е друзя антиваксъре-газовици-антизатоплисти , скоро и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 седмица
Природата наказва алчността на хората към ресурси и пари .Това е отговора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още