IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли 2024 г. най-горещата в историята?

Юни е 13-ият месец поред с рекордно високи температури

13:43 | 08.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналият месец е бил най-горещият юни в историята, съобщи в понеделник Службата на Европейския съюз по изменение на климата, цитирана от Ройтерс. С това продължава поредицата от необичайни температури, заради която според някои учени 2024 г. е напът да стане най-горещата година в историята.

Всеки от 13-те месеца от юни 2023 г. насам е бил отчитан като най-горещия в сравнение със съответния месец през предходните години, откакто се провежда мониторинг, съобщи в месечния си бюлетин Службата на Европейския съюз по изменение на климата „Коперник“.

Последните данни сочат, че 2024 г. може да надмине 2023 г. като най-горещата в историята, след като предизвиканите от човека климатични промени и природното явление „Ел Ниньо“ доведоха до рекордно високи температури през тази година, твърдят някои учени.

Според Зик Хаустатер, учен от Berkeley Earth (базирана в Калифорния независима организация за анализ на данни за климата), има приблизително 95% шанс тази година да изпревари 2023 г. като най-горещата в историята, откакто в средата на XIX в. започват да се вписват данни за температурата на Земята.

Промененият климат вече е довел до катастрофални последици в целия свят през 2024 г.

Над 1000 души починаха в жестоките жеги по време на поклонението хадж в Саудитска Арабия миналия месец. Смъртни случаи бяха регистрирани и в Ню Делхи, където горещините продължиха безпрецедентно дълго, както и сред гръцки туристи.

Климатологът Фридерике Ото от института „Грантъм“ в Импириъл колидж в Лондон също смята, че има голяма вероятност 2024 г. да се превърне в най-горещата в историята.

„Ел Ниньо“ е природен феномен, който винаги се появява и си отива. Не можем да спрем „Ел Ниньо“, но можем да спрем да горим нефт, газ и въглища“, казва тя.

Природното явление „Ел Ниньо“ загрява водите на повърхността в източната част на Тихия океан, което повишава средните температури в глобален мащаб. Този ефект отслабва през последните месеци, като в момента светът се намира в неутрални условия, преди по-късно тази година да се формират по-хладни условия на „Ла Нина“.

Парниковите газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за изменението на климата. Въпреки обещанията за ограничаване на глобалното затопляне, държавите досега не са успели да намалят тези емисии, което води до постоянно повишаване на температурите от десетилетия. През 12-те месеца, завършващи с юни, средната температура в света е била най-високата, регистрирана за всеки подобен период, с 1,64 градуса по Целзий над средната температура от прединдустриалния период 1850-1900 г., съобщават от службата „Коперник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 58 минути
До: evlogi хахахаха, Импа номер два! сега ни разкажи как Ерик чЧрвения е садил жито в Гренландия, после за кхем трейлс и реприлите... и накрая очаквам теорията на плоската земя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 1 час
Ауу яко ама яко клаймътченч булшит пропагандичка измишльотини днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 часа
В периода 1850-1900 г ,който са цитирали за базов,приключва студеният период, известен като Малката Ледникова Епоха и започва цикъл на затопляне.Все едно да вдигаш врява,че през август е по-топло,отколкото през март,когато свършва зимата и да твърдиш,че за това са виновни хората и дейността им..Вероятно покачването на нивата на СО2 от 0.025% на 0.04% има някакво влияние, но да се твърди, че това е основната причина изглежда неособено убедително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още