IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подкрепя план на стойност 650 млрд. евро за декарбонизация на градовете до 2030 г.

Инициативата „100 климатично неутрални и интелигентни града“ вече е ангажирала 33 града, включително Лион, Севиля, Малмьо, Лисабон и Флоренция

12:15 | 26.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група от 112 града в Европейския съюз (ЕС), които се стремят да занулят своите емисии парникови газове до 2030 г., ще се нуждаят от общо 650 млрд. евро инвестиции, за да изпълнят този ангажимент, съобщава Ройтерс.

Целта на градовете, част от мисията на ЕС „100 климатично неутрални и интелигентни града“, е по-амбициозна от тази на повечето правителства, като 27-те страни членки на блока и Великобритания си поставят краен срок до 2050 г. за декарбонизация.

След като 377 града кандидатстваха за присъединяване към програмата, бяха избрани 100 от блока и 12 от асоциираните страни, които разработват план за климата с подкрепата на ЕС и консултантската фирма с нестопанска цел „Банкери без граници“ (BwB). Този план се превръща в инвестиционен проект, който ще бъде оценен от Европейската комисия (ЕК) и независими експерти, преди даден град да получи съответния етикет.

Към днешна дата 33 града са подписали своите планове, включително Лион, Севиля, Малмьо, Лисабон и Флоренция. Очаква се стратегиите да бъдат одобрени през октомври. Проектите могат да включват преоборудване на сгради, за да бъдат по-енергийно ефективни, и адаптиране на инфраструктурата, за да издържа на по-екстремни метеорологични явления.

„В исторически план градовете не са били значими партньори за частния сектор, но напредъкът може да бъде много по-бърз, ако частният капитал е по-активен“, казва Алисън Лоб, изпълнителен директор на „Банкери без граници“.

За да помогне за набирането на пари, ЕС стартира Climate City Capital Hub. Инструментът ще използва гаранции от националните правителства за привличане на частно финансиране и групиране на малки проекти, които обикновено изпитват затруднения да получат финансиране.

Публичното и частното финансиране може да приеме множество форми, включително създаване на местни инвестиционни фондове или издаване на облигации за финансиране на определени проекти. BwB казва, че близо 50 инвеститори вече са проявили интерес.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е готова да се включи в инициативата, за да предостави финансови и технически съвети на градовете и да им помогне да изпълнят съответните планове. „ЕИБ предоставя над една четвърт от нашите заеми за градовете и като европейска банка за климата ние имаме желание да работим с градовете, за да им помогнем да реализират своите инвестиции за неутралност по отношение на климата“, изтъква вицепрезидентът на ЕИБ Тереза ​​Червинска.

Градовете имат основен принос за изменението на климата, като генерират 70% от световните емисии на въглероден диоксид, става ясно от доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Хората, живеещи в градовете, също са силно изложени на изменението на климата. Почти половината от европейските градски училища и болници са разположени в „топлинни острови“, където нагъсто разположени сгради и пътища абсорбират топлината и повишават температурите повече, отколкото в зелените зони. Това излага уязвимите хора на по-голям риск от смърт от топлинен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 ден
Истинската декарбонизация цели декарбонизирането на хората. От където и да го погледнеш. Вместо телешко и прясно мляко, скакалци ихлебарки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 ден
Ако някой още не е разбрал - търговията с въздух, или още "зелен хайвер", е невероятно печеливша за определен кръг от тарикати, намерили бездънна яма за лесни пари. Тук споменават "само" за 650 милЯрда евро, които ще бъдат усвоени от наште ора. А още колко по толко? Под предлог да се спре Цикличността в промяната на земния климат, която си е от милиони години. И никокъв СО2 или метан тук не играят никаква роля. Ама можеш ли им взе кокала от устата? Ами опитай, та да чуеш кански рев и ръмжене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
mvr0306
преди 3 дни
ЕС затъва все по-надълбоко в блатото. Кофти ситуация за следващото поколение. Стотици милиарди евро се прахосват за глупости - интелигентни и климатично нетрални градове, докато Китай инвестира същите суми за реална икономика. После ЕС политиците реват "Китай имал индустриален свръхкапацитет и не играел честно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
corner
преди 3 дни
Аз също имам план за 1 трилион и го подкрепям , но нямам с какво , а и аргуметите ми липсват .1. Поправката на порутени , стари и некачествени сгради се води за възстановяване от ковид !2.Един интелигентен град няма как да е неутрален - нечовешкият интелект има огромна енергоемкост и отпечатъци .3. обикновените хора имат незапълнена квота за въглерод и не виждам защо е тоя масов подход , а не да се акцентира върху истинските замърсители . Хората сами ще се санират когато има икономическа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още