IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските регулатори искат промени в основния регламент за ESG отчитането

Надзорните органи призовават ЕК за ясни етикети за определяне на застрахователните, пенсионните и инвестиционните фондове за по-лесно сравняване на продуктите

18:53 | 18.06.24 г.
Сградата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Снимка: Bloomberg L.P.
Сградата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският наръчник с правила за отчитане на екологичните, социални и управленски (ESG) практики, който се смята за еталон за определяне на изискванията за оповестяване на устойчивостта в световен мащаб, продължава да среща отпор от регулаторите, натоварени с прилагането му, съобщава Bloomberg.

В становище до Европейската комисия (ЕК) регулаторите за пазарите, банковата и застрахователната индустрия призоваха за промени в Регламента за оповестяване на устойчиви финанси (SFDR).

По-конкретно, европейските надзорни органи, или ESA, искат ясни етикети за определяне на застрахователните, пенсионните и инвестиционните фондове, така че клиентите да могат по-добре да сравняват продуктите, които се предлагат на пазара, като съответстващи на екологичните, социалните и управленските принципи.

Необходима е „последователна рамка за устойчиво финансиране“ за защита на инвеститорите, изтъкват регулаторите. SFDR трябва да стигне по-далеч, за да „повиши доверието, увереността и участието на инвеститорите на дребно във финансирането на икономиката“, добавят те.

Предложенията сигнализират за нов период на регулаторен натиск върху европейската финансова индустрия. Тя изпитва затруднения около SFDR, откакто регламентът влезе в сила преди три години, за да се справи с т.нар. неоснователни зелени претенции (greenwashing) и да насочи инвестиции към устойчиви компании. Оттогава както мениджърите на активи, така и надзорните органи призоваха за ревизии, тъй като пазарът за ESG инвестиции се разраства.

Особено безпокойство има сред фондовете, класифицирани като член 8, чието изискване за насърчаване на ESG факторите доведе до широко разпространени опасения относно подвеждащи твърдения. Миналия месец пазарните регулатори на ЕС наложиха строги нови правила, за да ограничат практиката, мярка, която може да принуди мениджърите на активи да продадат до 40 млрд. долара от акциите си, показват оценки на анализатори от Morningstar Sustainalytics.

В становището си до ЕК ESA призовава за нови продуктови категории: „устойчиви“ и „преходни“, с ясни цели и критерии „за намаляване на рисковете от зелени претенции“. Първоначално използването ще бъде доброволно, като регулаторите предлагат на Комисията да ги направи задължителни. ESA също така предлага „показател за устойчивост“, за да се оценят финансовите продукти.

Становището се фокусира върху един от най-спорните въпроси относно SFDR: какво точно представлява устойчива инвестиция? Дефиницията беше умишлено разширена, за да позволи разнообразни ESG стратегии, но резултатът е, че тя затруднява сравненията между продуктите. Регулаторите призоваха ЕК да въведе по-строги изисквания.

В момента изпълнителният орган на ЕС преразглежда възможни промени в SFDR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още