IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водите за къпане в България отговарят на стандартите за качество в ЕС

Страната ни е в групата държави с над 90% отлични води за къпане

17:25 | 28.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България като цяло е решила проблема с качеството на водите за къпане. Ако през 2007 г., след като страната се присъедини към Европейския съюз (ЕС), имаше идентифицирани води, които не отговаряха на минималните стандарти за къпане, то последният доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), изготвен съвместно с Европейската комисия (ЕК), за 2023 г. показва, че води с лошо качество няма.

В България, както и в Белгия, Люксембург, Малта, Австрия и Румъния, всички официално идентифицирани води за къпане отговарят най-малко на минималния стандарт за качество през 2023 г., посочват от ЕК.

В България 94,8% от водите за къпане са с отлично качество, а само 5,2% - с добро качество.

Дял на водите с отлично качество. Графика: Европейска агенция за околна среда Дял на водите с отлично качество. Графика: Европейска агенция за околна среда

Най-голям дял на отлични води за къпане се наблюдава в Гърция, Хърватия, Кипър и Австрия, показват данните. В Албания 41,2% от водите за къпане отговарят на минималните стандарти. В Полша този дял е 54,9%, а в Унгария – 62,5%.

Най-голям е делът на водите за къпане с лошо качество в Швеция – 5,1% от наблюдаваните, Нидерландия – 4,3%, Ирландия – 3,4%, Естония – 3,1%. Водите за къпане, класифицирани като лоши през дадена година, трябва да бъдат затворени през следващия сезон за къпане, като се въведат мерки за намаляване на замърсяването и премахване на опасностите за здравето на хората.

През 2022 г. 315 води за къпане в ЕС са били с лошо качество. От тях 75 са се подобрили до поне достатъчно качество до 2023 г., докато 214 остават с лошо качество. Водите за къпане, които са били класифицирани като лоши в продължение на най-малко пет последователни години, трябва да имат постоянна забрана за къпане.

В периода от 2018 г. до 2022 г. 50 води за къпане са класифицирани като лоши в ЕС: 29 в Италия, 13 във Франция, три в Испания, две в Дания и по една в Естония, Финландия и Нидерландия. От тях само на две места качеството на водата се е подобрило поне до покриването на минималните изисквания на ЕС.

През 2023 г. 85% от почти 23 хил. наблюдавани места за къпане в ЕС са оценени като отлични, а 96% отговарят на минималните стандарти за качество, необходими за съответствие с Директивата за водите за къпане, констатират от агенцията.

Качеството на крайбрежните води за къпане като цяло е по-добро от това на реките и езерата. През 2023 г. около 89% от крайбрежните води за къпане в ЕС са класифицирани като отлични в сравнение с малко под 79% от вътрешните води за къпане.

Графика: Европейска агенция за околна среда Графика: Европейска агенция за околна среда

Общо 1,5% от водите за къпане в ЕС са с лошо качество. В доклада се предупреждава също така, че замърсяването на повърхностните и подпочвените води остава значително и може да се влоши от променящия се климат.

Увеличените обилни валежи, свързани с изменението на климата, биха могли да повлияят отрицателно на качеството на водите за къпане, като потенциално могат да увеличат рисковете за здравето на къпещите се.

Фокусът на доклада е върху наблюдението на концентрацията на ешерихия коли и ентерококи - бактерии, които могат да причинят сериозни заболявания при хората. Освен това цъфтежът на цианобактериите, въпреки че не е предмет на количествения мониторинг, често също води до влошаване на качеството на водите за къпане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още