IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри таван на метановите емисии при вноса на газ и петрол от 2030 г.

Мярката вероятно ще засегне Русия, която не е част от коалицията за ограничаване на емисиите на парниковия газ

18:53 | 27.05.24 г. 3
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейският съвет по земеделските въпроси одобри окончателно ограниченията върху емисиите метан при вноса на природен газ, въглища и петрол в общността. Мярката ще влезе в сила от 2030 година.

Тя предвижда регулярни независими проверки на емисиите метан от находищата, от които се извършват доставките на енергийните суровини, включително и в страни извън ЕС, като ще бъдат наблюдавани и затворените или изоставените преди по-малко от 70 години мини, тъй като метанът продължава да се отделя, дори и при спиране на добива.

Националните власти също ще правят периодични инспекции, за да се убедят в спазваенто на изискванията от операторите на съоръженията.

Решението беше одобрено от всички страни, с изключение на Унгария. При гласуванията на съвета обаче не е необходимо пълно мнозинство.

Ройтерс отбелязва, че таванът ще засегне основно големите доставчици на природен газ - САЩ, Русия, Алжир и други. Норвегия в момента е основният източник на природен газ за Европа, а техните съоръжения са едни от най-ниските метанови емисии в световен мащаб. САЩ са част от коалицията за намаляване на метана, сфромирана преди няколко години на годишната екологична конференция на ООН. Самите те имат законодателство, налагащо лимит на емисиите.

Метанът е парников газ, който е много по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид, но периодът му на разпад е по-кратък, заради което доскоро не се обръщаше особено внимание на емисиите. Според еколози метанът може да бъде решение за бързо ограничаване емисиите парникови газове и постигане на целта да не бъде допуснато повишение на глобалните температури с повече от 1,5°С през това столетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
albiery01
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
aldy
преди 1 месец
Метанът е парников газ, който е много по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид === Знаем, знаем. Фреонът беше много опасен за озоновата дупка. Сега за това мълчат като пукали, но дърдорят, че фреонът (който и да е той) е много по-опасен от СО2. Чакаме да набедят азота и кислорода. А дърво в кратуната не щат ли? Щото то не е парников газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
cyclop
преди 1 месец
бре бре бре ама баш от 2030 ли бре бре какво ли ще става през това 2030 че всичко се смята около него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още