IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се готви за необичайно топло време

Очаква се на 27 май в Севиля температурата да достигне 35 градуса

17:29 | 21.05.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първа лятна гореща вълна очаква Стария континент, като през следващата седмица в Германия и скандинавските страни ще бъдат налице необичайно високи температури, предава Bloomberg.

Според Международната метеорологична служба максималната температура в Берлин на 30 май ще се покачи до 28 градуса по Целзий. Това означава, че в германската столица ще има нужда от охлаждане на офиси и жилища много преди обичайното включване на климатиците на режим "студено".

Температурите на морската повърхност в Северния Атлантик се повишиха до най-високите си стойности от поне 40 години насам, което предполага, че предстоящото лято ще бъде по-горещо от обичайното. Март беше десетият пореден месец на рекордни горещини на Земята, като в голяма част от Северното и Южното полукълбо температурите надхвърлиха климатичните цели.

Според Meteo Gr на гръцкия остров Крит живакът се е покачил до 38,6 градуса по Целзий през уикенда. Прогнозите са температурите да останат над нормата и през идните дни.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Горещините ще увеличат търсенето на енергия за охлаждане и могат да доведат до скок на цените в страни като Италия и Испания, които разчитат на климатиците в такива случаи. Очаква се на 27 май в Севиля температурата да достигне 35 градуса, а в Мадрид за първи път тази година тя ще бъде над 30 градуса.

В скандинавските столици също е прогнозирано много по-топло време от обикновено. В Осло се очаква средната температура да се повиши до 19 градуса на 24 май, което е с 8 градуса над 30-годишната норма. В Хелзинки се очаква температурата да бъде със 7 градуса над нормата, а в Стокхолм - с 6 градуса над нормата на 31 май.

Глобалното затопляне увеличава не само интензивността на горещите вълни - 2023 г. беше най-горещата година в историята досега - но и на ураганите и тайфуните, тъй като по-топлата вода и по-влажният въздух осигуряват допълнително гориво за бурите. През последните 12 месеца температурите са били с 1,58 градуса по Целзий по-високи от тези в прединдустриалния период, което надхвърля границата от 1,5 градуса по Целзий, за която учените предупреждават, че може да застраши живота на планетата.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 месец
Защо климатичните промени са измама? Защото са реални, но не са причинени от хората === https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
alex8712
преди 1 месец
До: cyclop '' с точност до 0.01 градус, е 100.00000%това лъжа, измислица, манипулация'' - абсолютно съгласен! И не само - това електронни микроскопи, чипове, компютри и т.н., където се иска далеч по-голяма прецизност от 1% - пълна шмекерия и вещерски истории... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
cyclop
преди 1 месец
"През последните 12 месеца температурите са били с 1,58 градуса по Целзий по-високи от тези в прединдустриалния период" ТВЪРДЕНИЙЦЕТО, че някой може да изчисли "глобалните температури" през "прединдустриалния период" с точност до 0.01 градус, е 100.00000%това лъжа, измислица, манипулация, измишльотина, елементарна за осмисляне дори на NPC-ниво на разсъждения. Ако само NPCтата можеха да разсъждават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още