IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергиен атлас на София показва пиковете в консумацията на енергия и замърсяването

Чрез него могат да бъдат взети мерки за планиране на енергийното потребление и намаляването на енергийните емисии, посочи проф. д-р Десислава Петрова-Антонова

16:55 | 08.01.24 г.

Първият енергиен атлас на София дава реална възможност да се види къде в града са пиковете на консумация на електроенергия и на базата на това да се вземат взети мерки за планиране на енергийното потребление и намаляването на енергийните емисии. Това каза проф. д-р Десислава Петрова-Антонова, ръководител на пилотен проект на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) „Цифров двойник на града", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Там, където има завишена консумация на енергия, има и завишено замърсяване на околната среда“, посочи експертът. И поясни, че енергийният атлас на София показва хоризонтално геопространствено консумацията на електроенергия от различните типове сгради на територията на Столична община. Разработен е на базата на отворени данни от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, където са публикувани данните за консумацията на около 2500 сгради в 10 категории.

"На база на статистически анализ изчисляваме т.нар. доверителен енергиен интервал - горна и долна граница на енергийна консумация и всичко това е визуализирано на географска карта, която показва, че южните, югоизточните и централните райони са с много висок пик на енергийната консумация", уточни събеседникът.

За градските топлинни острови проф. д-р Десислава Петрова-Антонова обясни, че това са места в града, където температурата е завишена с от 2 до 5 градуса в сравнение с покрайнините. "Причината е, че сградите, пътната мрежа и останалата инфраструктура поглъщат слънчева енергия, отделя се топлина и тя води до затоплянето на съответните райони. Трафикът също оказва влияние, презастрояването, демографският ръст, липсата на зелени площи", посочи тя.

Други зелени атласи, свързани с градските острови на топлина, са разработени в Швеция - на многофамилния сграден фонд, а също и в Берлин, където енергийният атлас се използва за енергийно планиране. В Амстердам той е основа за устойчива енергийна ефективност, намаляване на емисиите и справяне с климатичните промени. В Дания топлинната карта се използва за моделиране на енергийни системи, сподели събеседничката. 

"Силни острови на топлина се наблюдават във Виена, Рим, Париж, Мюнхен. Нашата цел в GATE е да се насочим към изследване на такива острови на топлина в София и като цяло в България", каза още професорът.

В световен мащаб е нужно енергийно планиране, подпомогнато от енергийни атласи с висока пространствена разделителна способност, за да се разбере текущата енергийна ситуация на градско ниво и да се идентифицират мерките за енергийна ефективност на различни нива - квартал, район и град, обобщи специалистът.

Какви са мерките, които трябва да се предприемат за ограничаването на градските топлинни острови? Как могат да се намалят последиците от това явление? Застрашени ли са в момента зелените клинове на София? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 08.01.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още