IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България оттегля кандидатурата си за домакинство на COP29

Страната ни подкрепя кандидатурата на Азербайджан

20:27 | 08.12.23 г.
Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ

България оттегля кандидатурата си за домакинство на срещата на върха на ООН за климата следващата година (COP29) и подкрепя тази на Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Страната ни е изпратила своя отговор на развитието на дискусията в рамките на Групата на Източна Европа относно домакинството на 29-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по измененията на климата (COP29).

В своята позиция България приветства постигнатото на най-високо политическо равнище споразумение между правителствата на Армения и Азербайджан за провеждане на COP29 в Азербайджан. Това е конструктивният подход, към който всички държави в източноевропейската група се стремим, и решение, което запазва председателството на COP в рамките на групата, се отбелязва в съобщението на МОСВ.

Сега фокусът се премества върху приоритетите, предизвикателствата и най-добрите интереси на 23-те страни от региона, посочват още от ведомството.

Армения и Азербайджан блокираха взаимно кандидатурите си, но вчера Баку заяви, че Ереван подкрепя кандидатурата му за домакинство като знак на добра воля. 

България изрази готовност да стане домакин на COP29, но Русия попречи домакин да стане източноевропейска страна членка на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още