IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите климатични обещания на държавите и петролните компании

Санкции за неизпълнение на целите обаче няма и обещанията не са задължителни

19:51 | 02.12.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA/NIC BOTHMA
Снимка: БГНЕС/EPA/NIC BOTHMA

На преговорите на ООН за климата COP 28 държавите и петролните компании обещаха да постигнат значителен напредък в борбата с глобалното затопляне в рамките на нов голям ангажимент в областта на енергетиката.

Около 100 държави обещаха до 2030 г. да утроят използването на възобновяема енергия.

50 петролни и газови компании, сред които и саудитският гигант Aramco, се ангажираха да спрат да отделят емисии вредни газове, които затоплят планетата, до 2050 г.

Това обаче обхваща само емисиите от производството, а не от самото изгаряне на изкопаеми горива, отбелязва BBC.

Въпреки това няма да има санкции за неизпълнение на целите и обещанията не са задължителни.

И не всички ангажименти изглеждат нови. Много от петролните компании, които са поели този ангажимент, вече бяха обявили, че ще намалят емисиите си до нула.

Те също така позволяват на компаниите да увеличат производството на нефт и газ в краткосрочен план, стига то да бъде намалено до 2050 г.

В обещанието се казва, че утрояването на възобновяемата енергия ще помогне за премахването на изкопаемите горива от световната енергийна система най-късно до 2050 г.

В обръщение към участниците в срещата на върха председателят на COP 28 Султан ал-Джабер заяви, че новото обещание "включва повече държави и повече компании от повече сектори, отколкото когато и да било преди, като всички те се придържат към нашата Северна звезда от 1,5 градуса по Целзий".

Султан Ахмед ал-Джабер. Снимка: БГНЕС/EPA/MARTIN DIVISEK Султан Ахмед ал-Джабер. Снимка: БГНЕС/EPA/MARTIN DIVISEK

Световните лидери се договориха в Париж през 2015 г. да ограничат глобалното затопляне до тази стойност.

Изгарянето на огромни количества нефт, газ и въглища е двигател на изменението на климата, но лидерите все още не могат да постигнат съгласие за това колко бързо светът трябва да спре да ги използва.

Султан ал Джабер нарече поетия в събота ангажимент "чудесна първа стъпка".

"Макар че много национални петролни компании за първи път приеха цели за нулево нетно потребление до 2050 г., знам, че те и другите могат и трябва да направят повече", каза той. "Нуждаем се от цялата индустрия, за да запазим 1,5 градуса в рамките на достижимото и да си поставим още по-силни амбиции за декарбонизация."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви на преговорите, че срещата "трябва да ангажира страните да утроят капацитета на възобновяемите енергийни източници, да удвоят енергийната ефективност и да предоставят чиста енергия на всички до 2030 г.".

Той допълни, че светът трябва "да се откаже от изкопаемите горива" навреме, за да задържи повишаването на глобалната температура под 1,5 градуса над прединдустриалните нива.

ОАЕ заявяват, че Хартата за декарбонизация ще ускори действията в областта на климата, тъй като петролните и газовите компании, на които се падат 40% от световните емисии, обещават да постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г.

50-те компании, сред които е и държавната петролна компания на ОАЕ, също така се ангажират до 2030 г. почти изцяло да спрат да отделят метана, който силно нагрява планетата, при добива на нефт и газ.

Международната агенция по енергетика вече заяви, че ако светът започне да добива повече нефт и газ, той няма да изпълни ангажиментите си за опазване на климата, включително ограничаване на повишаването на температурата до не повече от 1,5 °C.

"Необходимо е бързо ускоряване на производството на чиста енергия и ние призовахме за утрояване на възобновяемите енергийни източници. Но това е само половината от решението", заяви Тина Стиге, пратеник по въпросите на климата на Маршаловите острови, които са една от най-уязвимите от климатичните промени държави.

"Обещанието не може да бъде зелено за страните, които едновременно с това разширяват производството на изкопаеми горива", допълва тя.

Снимка: БГНЕС/EPA/ALI HAIDER Снимка: БГНЕС/EPA/ALI HAIDER

Председателството на ОАЕ на преговорите на COP28 предизвика критики, тъй като страната е сред 10-те най-големи производители на нефт и газ в света, а председателят на срещата на върха Султан ал-Джабер оглавява и гигантската Национална петролна компания на Абу Даби (Adnoc).

Папа Франциск заяви, че екологичният преход за спасяването на света може да се осъществи чрез възприемане на възобновяемата енергия, "премахване на изкопаемите горива и възпитаване на начин на живот, който е по-малко зависим".

Понтификът не успя да присъства лично на срещата на върха в Дубай поради заболяване, затова речта му беше прочетена от държавния секретар на Ватикана кардинал Паролин.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
*Големите климатични обещания на държавите и петролните компании* - Голямо търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
OHЯ
преди 7 месеца
Що ли противници на възобновяема енергия са основно русоробчетата ? Дали защото без нефт и газ , изостаналата блатная не е нужна ? Ето ви още една конспирация дрОгарЕ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: evlogi перфектно си го обяснил като за умствения ви капацитет... глобалното затопляне е точно все едно дете иска сладолед...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Вчера попаднах на филмче за една от тези нови бази,които китайците изградиха върху някои оспорвани атоли в южнокитайско море.Цял град с голяма самолетна писта.Надморската му височина едва ли беше и един метър.Имам усещането,че те май не се тревожат особено за неизбежното покачване на морското равнище в близко бъдеще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
evlogi
преди 7 месеца
"...Те също така позволяват на компаниите да увеличат производството на нефт и газ в краткосрочен план, стига то да бъде намалено до 2050 г..." Ето това ми е особено сладко.Точно както дъщеря ми,( на осем години), като ми обещава,че ако сега и позволя да изяде повече сладолед, утре няма да иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
khao
преди 7 месеца
До: cyclop тоест нещо като любимата ти русия... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 58 rate down comment 31
aldy
преди 7 месеца
Тя Камилка си го каза в прав текст - "хората са много и пречат на децата ни да дишат свободно". На ТЕХНИГЕ деца, не на нашите. Нашите са излишни. Ние също. Пожелателната "редукция" е три пъти... Зелените урвенски номера са само средство. Едно от многото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 96 rate down comment 36
cyclop
преди 7 месеца
"възпитаване на начин на живот, който е по-малко зависим" ... по-малко отопление и охлаждане... По-малко топла вода в банята... По.малко качествена храна, абе въобще по-малко храна... По-малко нови дрехи... По-малко всимко... Повече контрол.. Много повече контрол, свръхконтрол.. "въглеродни кредити"... Социални кредити... Мизерия... Глад... Студ... Всичко е ясно, написано в адженди, достъпно за откриване, осъществяващо се твърде бързо. Биомасата - пак не разбрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още