IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени подхранват геополитическа нестабилност в Тихия океан

Повишаването на температурите е риск за националната сигурност на островните държави, казва енергийният министър на Австралия

14:42 | 30.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Климатичните промени могат да предизвикат геополитическа нестабилност, особено в региона на Тихия океан, коментира министърът на енергетиката на Австралия Крис Боуен по време на годишното си обръщение към парламента на страната. Според него повишаването на температурите, съответно на нивата на океаните, поставя под риск националната сигурност на малките островни нации, посочва Bloomberg.

Проблемите в тези държави могат да се пренесат и към Австралия, тъй като за гражданите на повечето държави в региона страната е място за икономическите мигранти.

"Климатичните промени поставят под риск националната сигурност на нашите партньори в Тихоокеанския регион и представляват безпрецедентно предизвикателство за региона", коментира още Боуен.

Bloomberg припомня, че по-рано през ноември премиерът на Австралия Антъни Албанезе подписа споразумение с Тувалу, приемайки повече бежанци от островната държава в по-голяма тежест за Канбера при дискусии за националната сигурност. Това споразумение е част от инициатива за предлагане на "климатични убежища", чрез която Австралия се опитва да намали влиянието на Китай в този регион.

Правителството на Албанезе е първото, което постави климатични цели пред Зеления континент. Те предвиждат към 2030 година намаляване на емисиите с 43% спрямо нивото през 2005 година. Австралия е един от най-големите износители на изкопаеми горива - въглища и втечнен природен газ, и е критикувана за тази своя роля на фона на климатичните промени.

Австралия е и един от най-заплашените от негативните ефекти на промените региони в световен мащаб. Сушите през 2019-2020 година причиниха масови горски пожари, които изпепелиха най-населените части по западните брегове. По-късно същите тези региони бяха потопени от обилни валежи, предизвикали мащабни наводнения през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 7 месеца
ЯКо яко пропагандичка на клаймътченч. ОЧЗ се е събрало да съчини как ще заколи и одере стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още