IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как могат да се смекчат загубите за икономиките заради горещото време?

Мерките може да варират от технологични решения до наредби и поведенчески промени, посочи д-р Ясмин Грьошл, ст. икономист за Европа в Allianz

21:02 | 14.08.23 г. 3

Високите температури могат да доведат до спад на БВП от 0,6% на глобално ниво, като щетите са различни за държавите заради разликата в броя дни с температури над 32 градуса по Целзий - от 0.1% във Франция до 1.3% в Китай, показва изследване на Allianz Trade. Един ден с екстремни температури се равнява като ефект на един ден стачка, като конкретни мерки от бизнеса и правителствата могат да ограничат тези ефекти. Това коментира д-р Ясмин Грьошл, ст. икономист за Европа в Allianz, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За България между началото на май и началото на август е имало 16 дни с температури над 32 градуса. Като икономически щети България е изгубила 0,6% от печалбите си в този период на време, което означава 0,4% загуба от БВП заради топлинните вълни", посочи гостът.

Държави като Гърция, Испания и Италия са имали между 19 и 30 дни с температури над 32 градуса от началото на май до авуст и техните загуби може да равняват на загуби за заплати от 1,6% и загуба на БВП от почти 1%, каза Грьошл. Франция е имала само два такива дни и загубите там са 0,1%.

„В условията на горещи вълни служителите работят по-малко и по-бавно и допускат повече грешки. Така се намалява продуктивността на труда, което означава намаляване в стойността на заплатите“, обясни Грьошл. Работата на открито като в строителния сектор е по-силно засегната от горещините в сравнение с работата в офис, каза събеседникът и добави, че изследването не е разглеждало сектора на селското стопанство.

„Серия от мерки могат да бъдат предприети за смекчаване на ефектите - от технологични решения до наредби и поведенчески промени“, обясни Грьошл. 

Според експерта бизнесите могат да променят работното си време, така че да работят през по-хладните части на денонощието, или да охлаждат офисите си. В дългосрочен план правителствата могат да приложат механизми за адаптация като климатично осъзнато планиране и озеленяване на градовете, пригаждане на сградите към новите климатични условия, доставка на зелена енергия.

Продуктивността, която се губи през дните с висока температура, не може лесно да бъде компенсирана. Фирмите се опитват да компенсират загубите през месеците, които са по-хладни, но това не се вижда в данните, коментира Грьошл.

"Това е част от цялостната адаптация към климатичните промени. Трябва да направим градовете си по-зелени, да има повече зелени пространства, защото това помага за охлаждането на градовете, когато е възможно самите сгради трябва да бъдат озеленявани", отбеляза събеседникът.

„Горещите вълни са предсказуеми, така че може да се издават предупреждения, за да могат бизнесите и населението да вземе мерки“, каза още Грьошл и даде за пример превантивните механизми, въведени във Франция.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
Значи в сряда пускаш пропагандичката как МОЖЕ БИ ИВЕНТУАЛНО, а в понеделник прас - вече го зитираш като НАУЧЕН ФАКТ ЕДНИ ЕКСПЕРТИ КАЗАХА ееехехе жалллкии "Негативните последствия са изчислени на база научни изследвания, които доказват" доказват, че псевдомедия инвецтор е гнездо на жалки манипулаторли за жълти центове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
"Като икономически щети България е изгубила 0,6% от печалбите си в този период на време, което означава 0,4% загуба от БВП заради топлинните вълни", АМА ДА НЕ ИЗЛЪГАХТЕ, ЩОТО ТОКУ-ЩО ВЕЧЕ СИ ПРИЗНАХТЕ, че това е може-би-евентуално-ама-надали? "...Според експертите на компанията това означава, че жегата може да доведе до загубата на 0,4 процентни пункта от брутния вътрешен продукт " Алеле то било според някакви "експерти" (новата дума за паллиачовци)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
Тая смръъдяща воннящта пропагандичка вече веднъж я копи-пействахте тоя месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още