IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната срещу парниковите газове удря на камък с армиите

Задава ли се промяна на практиката военните сили да се ползват с привилегии, когато става въпрос за вредни емисии

20:08 | 13.07.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Също така потреблението на петрол от американската армия намалява.

Американската агенция за отбранителна логистика, която надзирава покупките на петрол, съобщи, че през 2022 г. са били купени 84 млн. барела „черно злато“, което е по-малко с почти 15 млн. барела от 2018 г. Пред 2022 г. емисиите са намалели също така до 48 млн. тона от 51 млн. тона през предходната година.

Повече дронове

Нета Кроуфърд, професор по международни отношения в Оксфордския университет, заяви, че изтеглянето на американските сили от Афганистан и Ирак, прилагането на технологии за възобновяема енергия, по енергийно-ефективните превозни средства, както и по-малкото и по-малки военни упражнения са допринесли за намаляване на използваното гориво.

Засиленото използване на дронове също може да е помогнало.

„Една от най-големите технологии за намаление на емисии бе използването на безпилотни летателни апарати – дронове“, коментира високопоставен представител от отбраната на САЩ, пожелал анонимност. „Когато извадите човека от самолета, получавате значително подобрено енергийно представяне“, допълва той.

Групите, лобиращи пред ООН за отмяна на изключението за армиите, отбелязват увеличението на емисиите, свързани с войната в Украйна като добра причина за промяна.

„Украйна абсолютно върна под светлините на прожекторите този въпрос по начин, който другите конфликти не можаха“, коментира Дебора Бъртън от групата Tipping Point North South.

Според доклад на холандския счетоводен експерт Ленард де Клерк през първите 12 месеца от конфликта в Украйна е било наблюдавано нетно увеличение от 120 млн. тона парникови газове – еквивалент на годишното отделяне от Сингапур, Сирия и Швейцария, взети заедно.

Безплатен превоз

И макар войната в Украйна да подчерта фокуса на климатичните активисти върху армейските емисии, някои експерти посочват, че това е разсейване за правителствата, фокусирани иначе върху регионалната сигурност и би могло да забави дебатите по темата в краткосрочен план.

„Важно е да разберем, че украинската криза направи това малко по-сложно“, коментира Джеймс Апатурай, заместник-помощник генерален секретар на НАТО за нововъзникващите предизвикателства за сигурността.

От някои армии посочват, че публикуването на подробности за потреблението им на петрол би било прозорец към техните операции в чужбина.

„Не бихме искали да позволим на никого да знае колко гориво използваме в тези мисии – колко далече летим, колко далече шофираме и какви са моделите ни на обучение“, коментира Маркул Рюлке от звеното за защита на околната среда към германското министерство на отбраната.

Парниковите емисии от военното дело ще продължават да бъдат слабо разбирани, коментира на свой ред Стюарт Паркинсън, изпълнителен директор на групата Scientists for Global Responsibility.

„Хубаво, да се каже на хората да спрат да летят или да минат на електрическа кола, независимо дали това е за някаква сметка или неудобство за тях, но е трудно да се направи, когато армията получава безплатен превоз“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: cyclop айде сега и конспирация с дислайковете, хахахахаха! просто в един момент става досадно да обясняваш неоспорини научни данни с неуки типчета като теб... по лесно е да ти бия минуса и да те оставя да си лаеш ... ти си безнадецно тъъъп,. осмислимли оня доклад дето му плесна линка и стана за смях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Кисимов
преди 1 година
Загиват трилиони невинни същества. Помислете колко мравуняци с по милион мравки са избомбени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 10
cyclop
преди 1 година
Влошава се идиотията, да. А биомасата се ожесточава в подкрепата на все по-безумните кретении, който им бълват директно в гърлото от "медиите". Иначе казано, от пропагандните вувузели на Министерството на Истината. Какви ли са ESG точките на Вагнер? Ако си направят реклама с травестит и дефилират на гей-парад, ще си ги вдигнат. Ако си купят теслИ за ръководния състав и си сложат слънчеви панели на щаб-квартирата, ще си ги вдигнат още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: cyclop ... пропуснал си вечерните хапове ... внимавай !! влошаваш се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... "Освен с нещо като женски мъж, с друго не се сещам" ... то требе да имаш нещо друго пред очите , освен извратении , за да имаш нещо друго в главата за да можеш да правиш сравнения като нормален човек с нормални хормони и желания ... :))) ... пробвай нещо различно от ггеейй пооррнноо ... бааххттии и ппеерраассаа ппррооззтт си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
cyclop
преди 1 година
До: Tikva007 очаквам с нетърпение бомби с намален въглероден отпечатък и ракети с биогорива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
cyclop
преди 1 година
МАЛИЙ САЗДАТЕЛИТЕ НЕ СПЯТ, още не съм пуснал коментаро и вече са го дизлайкнале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
cyclop
преди 1 година
Чакаме с нетърпение "МЕРКИТЕ" за "борба" с газове! Локдаони? Клематични тоа път! Маски? За улавяне на СО2!! А памперси, абсорбиращи метан? ЗАЩО НЕ! Нали се борим с КЛЕМАТИЧНИ ПРОМЕНИ! Нищо не е твърде малоу,мно и абсурдно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
Тази статия е страхотна илюстрация на това, как големи маси население, предимно в затъналия в незаслужено благоденствие Запад, са загубили напълно връзка с реалния свят!!! Армиите. отглеждани с единствената цел да убиват възможно най-ефективно хора, да влязат в схемите за опазване на околната среда?!! Освен с нещо като женски мъж, с друго не се сещам да илюстрирам прросстотията на иззходиллите се в процеса на криейтване на тоз матрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още