IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната срещу парниковите газове удря на камък с армиите

Задава ли се промяна на практиката военните сили да се ползват с привилегии, когато става въпрос за вредни емисии

20:08 | 13.07.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Когато става въпрос за емисии парникови газове, има един слон в стаята и това са въоръжените сили, пише Ройтерс.

На фона на новите температурни рекорди учени и групи за опазване на околната среда увеличават натиска върху ООН да принуди армиите да разкрият какви емисии произвеждат и да сложи край на изключението, което се правеше за тях. Като едни от най-големите потребители на гориво, армиите отговарят за 5,5% от световните парникови емисии, показва доклад за 2022 г. на международни експерти.

Но въоръжените сили не са обвързани от международните парникови споразумения да разкриват или намаляват въглеродните си емисии и данните, публикувани от някои армии, са ненадеждни и непълни в най-добрия случай, предупреждават учените.

Това е така, защото емисиите на военните, отделяни в чужбина – от изтребители през кораби до обучение на персонал, останаха извън Протокола от Киото от 1997 г. за намаляване на парниковите газове. Те бяха изключени отново и от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. на основание, че данните за енергийното потребление може да застрашат националната сигурност.

Сега екологични групи като Tipping Point North South и The Conflict and Environment Observatory, както и учени от британските университети в Ланкастър, Оксфорд и „Кралица Мери“ искат да постигнат по-изчерпателно и прозрачно отчитане на емисиите чрез проучвания, кампании и конференции.

Пропускът на свързани с конфликтите емисии в отчитането в Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени (UNFCCC) е крещящ, коментира Аксел Михаелова, основаващ партньор на Perspectives Climate Group. Според него стотици милиони тонове въглеродни емисии може да се окажат неотчетени изобщо.

Възстановяване и мир

Засега обаче няма много признаци, че ще има осезаем отговор на лобистката кампания тази година.

В отговор по имейл от UNFCCC заявиха, че няма конкретни планове за промени на насоките за отчитате на военни емисии, но въпросът може да бъде разгледан по време на бъдещи срещи на върха, включително предстоящата COP28 в Дубай. На въпрос дали военните емисии ще бъдат обсъдени по време на срещата на ООН, от Обединените арабски емирства заявиха, че един от дните на двудневната конференция ще е посветен на „облекчение, възстановяване и мир“, но не се дават други подробности.

Има сигнали обаче, че някои армии се готвят за промени в отчитането през идните години, докато други се стараят да намалят ефекта си върху климата. От НАТО заявиха за Ройтерс, че имат създадена нова методология за отчитане на емисиите газове от военна дейност за държавите членки.

Страни като Нова Зеландия пък обмислят дали да прибавят към отчитането и преди това изключвани данни като тези за операциите в чужбина, докато Великобритания и Германия също се стараят да хвърлят светлина върху някои сиви зони в отчитането си, посочват представители от силите за сигурност.

Миналата година Вашингтон изпрати представители на армията по време на срещата за климата COP27 в Египет – първи път, в който Пентагонът има делегация на конференцията.

Последна актуализация: 00:08 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 13
khao
преди 11 месеца
До: cyclop айде сега и конспирация с дислайковете, хахахахаха! просто в един момент става досадно да обясняваш неоспорини научни данни с неуки типчета като теб... по лесно е да ти бия минуса и да те оставя да си лаеш ... ти си безнадецно тъъъп,. осмислимли оня доклад дето му плесна линка и стана за смях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Кисимов
преди 11 месеца
Загиват трилиони невинни същества. Помислете колко мравуняци с по милион мравки са избомбени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 10
cyclop
преди 11 месеца
Влошава се идиотията, да. А биомасата се ожесточава в подкрепата на все по-безумните кретении, който им бълват директно в гърлото от "медиите". Иначе казано, от пропагандните вувузели на Министерството на Истината. Какви ли са ESG точките на Вагнер? Ако си направят реклама с травестит и дефилират на гей-парад, ще си ги вдигнат. Ако си купят теслИ за ръководния състав и си сложат слънчеви панели на щаб-квартирата, ще си ги вдигнат още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... пропуснал си вечерните хапове ... внимавай !! влошаваш се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 14
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... "Освен с нещо като женски мъж, с друго не се сещам" ... то требе да имаш нещо друго пред очите , освен извратении , за да имаш нещо друго в главата за да можеш да правиш сравнения като нормален човек с нормални хормони и желания ... :))) ... пробвай нещо различно от ггеейй пооррнноо ... бааххттии и ппеерраассаа ппррооззтт си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
cyclop
преди 11 месеца
До: Tikva007 очаквам с нетърпение бомби с намален въглероден отпечатък и ракети с биогорива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
cyclop
преди 11 месеца
МАЛИЙ САЗДАТЕЛИТЕ НЕ СПЯТ, още не съм пуснал коментаро и вече са го дизлайкнале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
cyclop
преди 11 месеца
Чакаме с нетърпение "МЕРКИТЕ" за "борба" с газове! Локдаони? Клематични тоа път! Маски? За улавяне на СО2!! А памперси, абсорбиращи метан? ЗАЩО НЕ! Нали се борим с КЛЕМАТИЧНИ ПРОМЕНИ! Нищо не е твърде малоу,мно и абсурдно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
Тази статия е страхотна илюстрация на това, как големи маси население, предимно в затъналия в незаслужено благоденствие Запад, са загубили напълно връзка с реалния свят!!! Армиите. отглеждани с единствената цел да убиват възможно най-ефективно хора, да влязат в схемите за опазване на околната среда?!! Освен с нещо като женски мъж, с друго не се сещам да илюстрирам прросстотията на иззходиллите се в процеса на криейтване на тоз матрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още