IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Фондация ''Биоразнообразие" помага на домакинствата от Сакар да пестят вода

Как се събира дъждовна вода за напояване чрез нови технологии и забравени практики от миналото, съветват Йорданка Динева и Росен Василев от фондация ''Биоразнообразие

20:40 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водата в Южна България става все по-малко, а регионът на Сакар планина е един от най-сериозно засегнатите от климатичните промени. Фондация ''Биоразнообразие" набира доброволци за проекта наречен ''Вода за живот'', в рамките на който ще покаже на домакинствата как чрез нови технологии и забравени практики от миналото може да се оптимизира употребата на вода. За тази инициатива съобщиха в предаването "Made in Green" на Bloomberg TV Bulgaria Йорданка Динева, координатор ''Кампании'' във фондацията и Росен Василев, член на управителния ѝ съвет.

Проектът ''Вода за живот'' ще се проведе на 19, 20 и 21 май. Сред плановите на еколозите е да поставят контейнер за събиране на дъждовна вода, която да бъде използвана за поливане. Те ще изградят и поливни системи в най-малко три домакинства, които представляват система от маркучи с дупчици по тях, която да подпомогне оптимизирането на водата, с която се полива.

Росен Василев съобщи, че освен с въпросната инициатива те ще предприемат и допълнителни дейности за възстановяване на чешми в района на село Орешник, където са открили повече от 10, които са почти пресъхнали. Той обясни, че освен средства за възстановяването на чешмите се надява, че местните жители ще се научат в бъдеще да поддържат техните инсталации, което е от изключително значение за дивата природа и биоразнообразието точно поради засушаващия климат на Сакар.

От ''Биоразнообразие'' планират да изградят системи за събиране на дъждовалната вода и капково напояване поне в три домакинства, но и да помогнат на всеки, който има желание, споделяйки необходимите стъпки за изграждане на подобна система.

''Има практики, използвани в миналото, когато всеки е имал контейнер за дъждовна вода, имали са място в двора си, един кът, в който са хвърляли хранителните отпадъци, за да стават на почва и да бъдат използвани наново. Хората са забравили част от тези практики. Трябва да си припомним практиките от миналото в съвремието!'', надява се Йорданка Динева.

Освен в района на Сакар, Йорданка Динева и Росен Василев обръщат внимание на климатичните особености на България като цяло. По техни думи това, което климатолозите казват по темата е, че количеството дъжд не намалява толкова много, а по-скоро има различно разпределение през годината т.е. се изсипва веднъж или на няколко пъти, между които има дълги периоди на засушаване.

''Събирането на дъждовна вода, като то може да става и на терасата в блока. От друга страна, където е възможно, нека да се събира ''сивата вода'' -водата, която използваме за миене на ръце, но и да се внимава с препаратите, които използваме и може да има в нея. Другото нещо е по кратък душ, да спираме водата докато си мием зъбите, да използваме тавичка или контейнер, когато мием съдове, в които те се накисват или миялна машина, която според изчисления намалява разхода на вода''.

Двамата посочиха, че често посещават района на Сакар планина през последните години и чрез съвети от личната си практика ще опитат да помогнат на местните хора да намалят употребата на вода и да бъдат от помощ на околната среда.

Кои са застрашените от засушаване райони в България? Колко струва инсталацията за събиране на дъждовна вода за поливане? Къде отиват посетителите на Сакар, за да заснемат орхидеите? Какво е биоразнообразието на най-сухата планина в България?

Повече по темата и какво са постигнали от фондация ''Биоразнообразие'' с инициативите си може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Made in Green"може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още