IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Намираме се на бърза магистрала към климатичен ад, а кракът ни е на газта

Нашата планета бързо се долижава до повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим, смята главният секретар на ООН

20:27 | 07.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg
Снимка: Islam Safwat/Bloomberg

Световните лидери и дипломати описаха битката с глобалното затопляне като борба за човешкото оцеляване по време на Конференцията за изменението на климата на Обединените нации (OOH), носеща името COP27, като ръководителят на ООН заяви, че липсата на напредък плъзна света по „бързата магистрала към ада“, пише Ройтерс.

Думите му, донякъде повторени и от представителите на страни от Африка, Европа и Близкия Изток, създадоха известно усещане за спешност, докато различните правителства започнаха двуседмични преговори в морския курортен град Шарл ел-Шейх, за да разберат как да предовратят най-лошите последици от изменението на климата.

„Човечеството има избор: да съдейства или да изчезне“, каза главният секретар на ООН Антонио Гутериш презdдипломатите, като апелира да се ускори спирането на употребата на изкопаеми горива, както и да се ускори финансирането на по-бедните страни, борещи се с вече настъпили климатични въздействия.

Въпреки десетилетията преговори за изменението на климата досега страните не успяха да постигнат значиртелен напредък и да намалят световните парникови емисии, а обещанията без действия не са достатъчни.

Войната в Европа, влошаващите се взаимоотношения между най-големите източници на емисии САЩ и Китай, ускоряващата се инфлация и ограничените енеригйни доставки носят риска от това вниманието да бъде още повече отнето от борбата с изменението на климата, предупреди Гутериш. Според него това е заплаха за преминаването към чиста енергия.

„Емисиите на парникови газове продължават да се увеличават, а световната температура – да се покачва. Нашата планета бързо се долижава до повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим“, предупреди Гутериш. „Намираме се на бърза магистрала към климатичен ад, а кракът ни е на газта“, допълни главният секретар на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ganyo
преди 1 година
На никой не му пука за климата - само се преструват! Едни хора вместо да решават глобалния климатичен армагедон, решиха, че им е по-важно в следващите 30 год. да си мерят ракетите с руснаците на украинска територия...скоро и с Китай на тайванска територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Емисиите на парникови газове продължават да се увеличават, а световната температура да се покачва. === Тоя филм вече сме го гледали с "озоновата дупка". Едното няма нищо общо с другото. Но целта е съвсем друга - ликвидиране на слаборазвитите страни с тяхното многобройно излишно и вредно население. Зеленикаквата сделка е добър повод за провеждане на разчистващата операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Аз от "зелена тиква" акъл не ща. Зелената говореща глава Аналенабербоктулум е блестящ пример за неадекватност във всичко. Такива трябва да се изолират като особено вредни за човечеството. Защитници на "климата". Че за какво ни е климат без човеци? Защото всички мерки са насочени най-вече към ликвидиране на излишното и вредно човечество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Абе трябва да каже нещо човека. Има да оправдава голяма заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
А какво се прави за изчезването (унищожението) на джунглата ? Нищо! Всеки ден няколко футболни игрища джунгла се изгаря и се засаждат ... "палмови дървета" (за бърза печалба)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
RoyBatty
преди 1 година
Всички такива речи на еколозите претендират, че знаят как се прогнозира/управлява климата, което е абсолютни невярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още