IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия вероятно ще надмине целите за климата от Парижкото споразумение

Амазонската джунгла съхранява значителни количества въглерод. Очаква се обаче голяма част от региона да се превърне в савана

12:27 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
В Амазония бушуват най-тежките пожари от почти пет години насам. Снимка Jonne Roriz/Bloomberg
В Амазония бушуват най-тежките пожари от почти пет години насам. Снимка Jonne Roriz/Bloomberg

Бразилия ще надхвърли целта за емисиите на парникови газове, заложена в Парижкото споразумение за климата, със 137% през 2030 г., ако политиката на правителството в областта на околната среда продължи да се прилага, сочи проучване, цитирано от DPA. Без промяна на политиката 25% от бразилската Амазония ще бъде обезлесена, което ще превърне голяма част от региона в савана.

Проучването е представено в четвъртък от Федералния университет на Рио де Жанейро (UFRJ) и Instituto Clima e Sociedade (ICS) в Рио. Амазонската джунгла съхранява значителни количества въглероден диоксид (CO2) и играе ключова роля за световния климат и биоразнообразието. В момента там бушуват най-тежките пожари от почти пет години насам.

Въз основа на математически модели учените от Федералния университет на Рио са направили прогнози за 2026 и 2030 г., според които обезлесяването ще се стабилизира на сегашното ниво или ще продължи да се увеличава с темповете от 2018-2021 г. ICS подкрепя проекти и институции в борбата срещу изменението на климата в Бразилия.


Десният президент Жаир Болсонаро беше избран в края на октомври 2018 г. Той вижда в Амазонския регион преди всичко икономически потенциал. Темата може да изиграе роля и при президентските избори в началото на октомври. Опонентът на Болсонаро, левият бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, обеща да засили защитата на околната среда.

В проучването се посочва, че без преминаване към нисковъглеродна икономика Бразилия няма да изпълни ангажимента си към международната общност. Негативните последици могат да доведат до увеличаване на безработицата, неравенството и по-лошо качество на живот на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още