IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия планира намаляване на износа на петрол през ноември

Рафинериите в страната ще възобновят работата си през следващия месец

12:32 | 25.10.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на петрол от три водещи руски терминала ще намалее с 13% през ноември до средно 1,95 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според тях рафинериите постепенно приключват годишните си ремонти и това ще ограничи количествата петрол, предназначени за износ.

По данни на Bloomberg през септември и октомври износът на руски петрол достига връх за последните няколко месеца на фона на неработещите рафинерии. От май Русия съобразява добивите си с ангажиментите към ОПЕК+, а не както преди това с износа на петрол или петролни продукти. Заради ограничените количества горива на вътрешния пазар още от летните месеци Москва забрани износа.

Ройтерс отбелязва, че пристанищата в Приморск, Уст-Луга и Новоросийск се следят много изкъсо от ОПЕК за нарушения на квотите, определени от организацията. В началото на годината руските компании нарушиха ангажиментите към петролния картел и Москва обеща да компенсира с допълнително ограничаване на износа през октомври и ноември.

По данни на източници на ОПЕК Русия е намалила добивите на петрол през септември с 28 хил. барела до 9 млн. барела на ден.

Търговци отбелязват, че много от руските рафинерии не планират бързо увеличение на производството заради ниската печалба. Това е проблем за повечето преработватели в Европа, САЩ и Азия на фона на слабото търсене, отчита Ройтерс. Източници на агенцията коментират, че ако производството на горива в Русия не се увеличи, износът няма да бъде засегнат.

Приходите от петрол в руската хазна намаляват, защото цената на световните пазари е по-ниска, а заради санкциите Русия трябва да предлага и големи отстъпки за своите клиенти, както и да плаща по-големи разходи за транспортирането на товарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 16
khao
преди 2 дни
поне в тия планове са безкомпромисни :)) че 3дневния нещо издиша, както и победата над западамсе отлага за следващоя диктатор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 19
гъбко
преди 2 дни
Само не разбрах, са внасят ли дизел или не? Тайна ли е некаква? За яйцата нема да питам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 20
гъбко
преди 2 дни
9млн барела на ден и върви надолу. Добре, че санкциите не работят, щото ако работеха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
Алехандро
преди 2 дни
Очаквани, страхотни новини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още