IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианската Eni увеличава парите по програмата за обратно изкупуване на акции

За деветмесечието компанията е доставила над 35 млрд. куб. м газ на европейските си клиенти

11:44 | 25.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След по-добри от очакваното финансови резултати италианският петролен гигант Eni ще увеличи средствата по програмата си за обратно изкупуване на акции до 2 млрд. евро спрямо обявените досега 1,6 млрд. евро, става ясно от публикувания финансов отчет за тримесечието.

В допълнение дивидентите се увеличават до 1 евро на акция, което е с 6% по-високо спрямо 2023 година.

В периода юли-септември 2024 година компанията е спечелила 3,4 млрд. евро преди данъци и такси (EBIT). Това е повече от очакваното от ръководството на компанията, но представлява спад от 14% на годишна база заради по-ниската цена на петрола на световните пазари.

Eni обаче отчита добри приходи от добивите от новите си проекти и прилагането на политиката по съкращаване на разходите. В този период добивите се увеличават с 2% спрямо третото тримесечие на 2023 година до 1,66 млн. барела на ден петролен еквивалент. Спрямо предходното тримесечие обаче има спад от 3% на фона на ураганите в Мексиканския залив и неблагоприятни условия в Северно море и Либия.

През третото тримесечие продажбите на газ в Европа намаляват с 1% на годишна база до 10,8 млрд. куб. метра. В Италия продажбите се увеличават с 2% основно заради търсенето на пазара на едро. Данните показват, че в Европа като цяло се свиват доставките към Франция, Великобритания и страните от Бенелюкс. В същото време обаче има значително повишение към Германия. От началото на годината Eni е доставила 35,6 млрд. куб. метра газ на своите европейски клиенти, което с 3% по-малко спрямо същия период на 2023 година.

За първите девет месеца на 2024 година печалбата намалява със 17% до 11,62 млрд. евро и ръководството намали прогнозите си за годишната печалба до 14 млрд. евро спрямо 15 млрд. евро в предишните си отчети.

От компанията потвърдиха още и инвестицията, която направи финансовата KKR в Enilive, на стойност 2,9 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още