IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на работните места в соларната индустрия в Европа се забавя

След рекордната 2023 година соларният сектор като цяло е в застой, сочат данни на индустрията

07:40 | 24.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година соларната индустрия в Европа записа рекорден ръст - новите инсталации се увеличиха с 50% и инсталираните нови мощности достигнаха рекордните 61 гигавата. Това подкрепи и наемането на нови служители - увеличаване с 27 на сто до 826 хил. в края на 2023 година, сочат данните на Solar Power Europe. През тази година обаче има съществено забавяне - ръстът на новите мощности ще бъде с едва 5% и инсталирани нови 64 гигавата слънчеви мощности. Една от причините е задържането на развитието на покривните инсталации.

Въпреки по-бавното увеличение работните места в сектора в ЕС ще се увеличават всяка година и до 2027 година вече ще са 1 млн., сочат още прогнозите на браншовата организация.

Соларната индустрия в световен мащаб забавя ръста си през 2024 година. През миналата година бяха инсталирани нови мощности с капацитет от 447 гигавата, което представлява впечатляващите 87% спрямо 2022 година. Но това се променя съществено през тази година и макар да има има ръст, той е в рамките на само 4%.

Очакванията са, че това ще се промени, защото соларните панели отново са свободно налични след кризата, която предизвика пандемията от коронавируса и енергийната криза. Намаляват и цените. Всъщност по оценка на Solar Power в момента дори има известно свръхпроизводство - произведените соларни панели са повече от търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още