IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Санкциите срещу "Арктик СПГ 2" - едни от малкото успешни мерки на САЩ срещу Русия

Досега руски втечнен газ от проекта не е влизал в пристанище

22:10 | 22.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Санкциите срещу проекта за втечнен газ на Русия "Арктик СПГ - 2" могат да бъдат определени като едни от малкото успешни търговски ограничения, налагани от САЩ спрямо Русия, пише Bloomberg. "Нашата политика работи", коментира в интервю за агенцията помощник държавният секретар по енергийните въпроси Джефри Пят.

През 2023 година САЩ наложи санкции срещу проекта, а след това приложи мерки и срещу танкерите, които пренасят втечнения газ от завода. Така до този момент "Новатек", която управлява проекта, не е успяла да продаде никъде своята продукция.

На този етап Вашингтон обаче не е ограничил дейността на другите терминали за втечнен газ на Русия - Ямал и Портовая, които доставят в Европа и Азия. Причината вероятно е, че това ще се отрази негативно на пазара и ще доведе до рязко повишаване на цената.

"Не мога да коментирам дали ще има бъдещи санкции, но мога да ви уверя, че обръщаме много, много голямо внимание къде акостират санкционираните руски доставки",  каза още Пят и увери, че администрацията на Джо Байдън ще продължи да затяга хватката около износа на втечнен газ от Русия.

В интервю по-рано тази година помощник секретарят коментира, че причината САЩ да се съсредоточат в този сектор е, че са най-големият износител на втечнен газ и целят "осигуряването на висока степен на свобода на движението".

Русия увеличава износът на втечнен газ към Европа и през първото полугодие вече осигурява 20% от доставките. Година по-рано делът беше 14 на сто. В същото време вносът намалява до нивата от 2021 година, което реално означава, че ръстът вероятно е ограничен. Делът на САЩ остава 45%, което ги прави най-големият доставчик на страните от Европейския съюз (ЕС).

Доставките на тръбен газ от Русия все още са ограничени, след като Русия нахлу в Украйна. Брюксел не наложи санкции срещу този сектор заради голямата зависимост, но препоръча на членовете на Европейския съюз (ЕС) да прекрати отношенията си с "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bobopopov
преди 1 ден
Кои бяха тези САЩ?Колко войни направиха последните 30г. ? Да понесоха някакви санкции?До идват тайфуните и да се свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още