IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доставчик: Европейските доставки на газ остават уязвими към прекъсвания

Прекратяването на споразумението за транзит на руски газ през Украйна ще окаже малък ефект върху Италия, изтъква изпълнителният директор на Snam Стефано Вениер

22:47 | 17.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакваният край на споразумението за транзит на руски газ през Украйна за Европа ще окаже слабо въздействие върху Италия. Все пак континентът остава уязвим поради повишената си зависимост от външни доставки, предупреждава главния изпълнителен директор на италианската компания за комунални услуги Snam SpA Стефано Вениер.

„Намираме се в деликатна ситуация предвид геополитиката и сега – в Италия и Европа – сме зависими от търговията с втечнен природен газ (LNG)“, изтъква Вениер в интервю за Bloomberg.

Напрежението в Близкия изток държи пазара под напрежение, тъй като 20% от глобалния газ преминава през Ормузкия проток, добавя той.

Зависимостта на Европа от глобалните потоци на LNG - уязвими от прекъсвания и засилена конкуренция от други региони — оставя региона изложен на потенциални скокове на цените, особено в началото на отоплителния сезон. Геополитическите рискове също поддържат цените волатилни.

Коментарите на Вениер отразяват вниманието на търговците на газ от региона относно наближаващия края на ключовото споразумение за транзит на газ между Москва и Киев, което изтича на 31 декември. Преговорите за запазване на потоците продължават. И двете страни посочват, че са готови да намерят решение, което може да включва Азербайджан, въпреки че бяха повдигнати опасения за смесването на потоците от тази страна с руски газ.

„Прекратяването на транзитното споразумение няма да окаже значително влияние върху наличния газ, с който Италия разполага за зимата, като се имат предвид и нивата на съхранение“, изтъква Вениер, добавяйки, че се водят дискусии за гарантиране на някои обеми в страни като Австрия, които са силно зависим от руските потоци.

Европа трябва да намали зависимостта си от руските потоци, смята Вениер. По думите му делът на руския газ, транспортиран през тръбопроводите на Snam, която е отговорна за преноса на природен газ през Италия, е едва около 5-6% от световното потребление.

„Следващата година ще имаме втори LNG терминал, който ще осигури и увеличи капацитета на втечнен газ“, подчертава Вениер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още